Премиера на трите книги от поредицата "Стара Загора: 100 портрета. Документални автобиографични разкази на забележителни личности с принос в културата, образованието, изкуството и науката“ ще се състои на 29 октомври от 18.00 часа в Културен център "Стара Загора“. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Община Стара Загора. Входът е свободен. Събитието е част от програмата на Есенните литературни дни, организирани от Община Стара Загора.

Поредицата е създадена по идея на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.  В тритомника са включени повече от 100 светли имена, знакови за града на липите, с неоценим принос в националната съкровищница на духа, с признание извън пределите на родината.

Техните разкази от първо лице се четат на един дъх и заразяват със светла енергия. Създадени са благодарение на усилията и безкомпромисния професионализъм на творчески екип - с отговорен редактор Петър Драгиев и журналистите Благовест Илиев, Ваньо Стоилов, Венета Асенова, Диана Абрашева,  Желязко Динев, Йорданка Димитрова, Максим Райнов, Матей Бонев, Мила Маринова, Нели Филипова, Павлина Дудева, Радослава Рашева, Станимира Стоянова, Таня Иванова, Тоня Клисурова, Трифон Митев, Христо Христов. Към екипа на тритомника са съпричастни още десетки - дизайнери, фотографи, печатари… Тритомникът се осъществява и с изключителното партньорство на зам.-кметовете на Стара Загора - Милена Желева и Иванка Сотирова, и Диана Атанасова, началник на общинския отдел "Култура“.

Ковид пандемията направи невъзможни премиерите на първите две книги през 2020 г. и 2021 г. Затова сега предстои троен празник. Заповядайте на 29 октомври, събота, 18 ч., в Културен център "Стара Загора“ (бившия Синдикален дом). На тройната премиера се очаква да присъстват голяма част от героите на поредицата "Стара Загора: 100 портрета“.

Рени АТАНАСОВА