Премиера на пиесата от Жан Ануи "Училище за бащи" предстои в Драматичен театър "Адриана Будевска" на 10 февруари от 19.00 часа, предаде репортер на "Фокус". Режисьор е Румен Велев, чийто 70-годишен юбилей е поводът за поставянето ѝ. 

"Училище за бащи" е реплика на класицизма, на Молиер и неговото "Училище за жени".

"В спектакъла има много смях, има и драматични моменти. Жан Ануи често апострофира големите автори, въпреки уважението, което изпитва към тях. Едната от основните му теми е чистотата на взаимоотношенията – и на лично, и на обществено ниво. Неслучайни са неговите сериозни постижения в областта на драмата – "Антигона", "Евридика", "Чучулигата" и други. Интересното е, че в тях той поставя жената на пиедестал, защото смята, че при нея е закодирано спасението на човечеството. А при мъжете - наслаждението към живота, хедонизма и егоцентризма. И в тази пиеса е точно така", заяви Румен Велев.

В нея се разказва историята един баща, който имал голямо его и често използвал жените като средство за удоволствие и забава. Случва му се обаче да се влюби...

"Става така, че бащите получават своите уроци по нравственост и морал от своите дъщери. Чрез комедийното, почти фарсово начало, в спектакъла се извеждат много стойностни послания по отношение на високите теми, каквато е любовта", посочи режисьорът.

Хореографията на "Училище за бащи" е на Хикмет Мехмедов, музиката - на Стефан Димитров, а текстовете на песните – на Ваньо Вълчев. Сценографията и костюмите са дело на Мартина Варийска.

Участват актьорите Валери Еличов, Ива Трифонова, Милена Маркова, Тони Минасян и Златко Ангелов.