Проведе се поредно обществено обсъждане, организирано от Областен информационен център – Пловдив в община Марица. Отново беше представена "Концепция за ИТИ за осигуряване на интегрирано, икономическо, устойчиво и нисковъглеродно развитие на Тракия Икономическа Зона и Южен централен регион“, в която община Марица се включва с изграждане на нов колектор за отпадъчни битови води в индустриалната зона до с. Калековец (ВНИТП-Пловдив), който посредством необходимата ВиК инфраструктура ще отвежда отходните води на индустриалната зона и селото с над 2000 жители до северен обходен колектор на гр. Пловдив, а оттам в пречиствателнa станция за отпадъчни води град Пловдив.

С реализирането на тази дейност ще се реши дългогодишен инфраструктурен, но и екологичен проблем в община Марица, като се осигури интегрирано, икономическо, нисковъглеродно развитие на ВНИТП - Пловдив, Южен централен регион.

В концепцията с водещ партньор Агенция "Пътна инфраструктура“ - "Подобряване на транспортната свързаност и достъпа до здравни услуги на територията на Южен централен регион за планиране от ниво 2“ община Марица ще се включи с "Осигуряване на мобилни кабинети в подкрепа на провеждане на информационни кампании и профилактика на сърдечно-съдови и онкологични заболявания, на територията на Община Марица“.

Предвижда се съвместно с МБАЛ "Свети Пантелеймон – Пловдив" да бъдат осигурени два мобилни кабинета с най-съвременно медицинско оборудване, включително телемедицина с отдалечен достъп, който ще бъде осигурен за пациентите в община Марица.

Община Марица се включва като партньор в концепцията и на община Раковски "Подобряване на жизнената среда в община Раковски и община Марица чрез интегрирани териториални инвестиции в околна среда, здравеопазване, устойчив транспорт, икономика, образование и социални услуги“.

Предвижда се изграждане на пешеходна и веломрежа, свързваща община Марица и община Раковски, която ще позволи свободното придвижване пеша, с велосипеди и електрически тротинетки за населението на двете общини. По този начин ще бъде обособена функционална връзка, която ще повиши достъпността на населението до работното място, социални, здравни и образователни услуги, като освен това ще се стимулират процесите по намаляване на въглеродните емисии, чрез използване на немоторни превозни средства.

Всички заинтересовани лица имат възможност да се запознаят с КИТИ и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да подкрепят концепциите или да направят коментари или възражения. Те ще бъдат обобщени и предоставени на широкия състав на Регионалния съвет за развитие, който да ги вземе под внимание преди да одобри Общата програмна концепция.