Този месец се очаква да започне ремонтът на Народно читалище "Йордан Йовков" в Добрич, съобщи в една от социалните мрежи кметът Йордан Йорданов, предаде репортер на "Фокус".

Ще бъдат изпълнени енергоспестяващи мерки и съпътстващи ги дейности, като топлинно изолиране на външните стени; топлинно изолиране на покриви; топлинно изолиране на подове; подмяна на външна дограма; повишаване ефективността на топлоснабдяването. Тази мярка включва демонтаж на съществуващата сградна отоплителна инсталация и изграждане на нова.  

На 19-ти този месец ще бъде подписан протокол за откриване на строителна площадка за изпълнение на строително-монтажни работи (СМР). Така ще започне реализацията на одобрен инвестиционен проект "Повишаване на енергийната ефективност и редуциране на отделяните вредни емисии от сградата на Народно Читалище "Йордан Йовков – 1870 година“. Финансирането е по "Инвестиционна Програма за климата – енергийна ефективност“ на Национален доверителен екофонд.

Читалището има над 120-годишна история. Инициативата за създаването му принадлежи на двама въодушевени млади родолюбци, по-късно известни политически и просветни дейци – Кръстьо Ив. Мирски и Калчо С. Бобчевски. Тогава градът се е казвал Хаджиоглу Пазарджик. Началото е по “времето на панаира" през 1870 г., който е бил откриван ежегодно през месец май чрез една интересна томбола. Нарекли читалището “Просвещение". През 1940 г., след възстановяването му, то получава името на големия български писател Йордан Йовков, участвал в културно-просветната дейност на града.

Жулиета НИКОЛОВА