Предстоят дейности по ремонт и реконструкция на литературно-художествения музей "Чудомир" в Казанлък, предаде репортер на "Фокус". Изготвен е проект за ремонт и реставрация на къщата на Димитър Чорбаджийски- Чудомир. 

След установени течове в основите на къщата, която е и национален паметник на културата, се налага да се направи влагоизолация и възстановяване на външната мазилка. 

100-годишната сграда има наложителна нужда от ремонт, заради нанесените поражения от атмосферните условия през годините. За финансиране на ремонтните дейности ще се кандидатства в Министерство на културата. 

Предстоящият ремонт е съгласуван с Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Сградата, в която са живяли Димитър Чорбаджийски-Чудомир и жена му Мара, е проектирана в началото на 1925 г, а строителството е завършено през 1926 год.

Къщата-музей "Чудомир" разказва за живота и делото на писателя с най-много псевдоними -над 20. 

Също като произведенията на Чудомир, постоянната експозиция на музея е интересна, смешна и анимирана. Особен интерес за посетителите представляват творбите на един от най-автентичните творци на България през ХХ век- "Нашенци" - 1945г. и "Клюкарката" - 1959г, също така и посмъртната му маска.