Както в повечето европейски градове, така и в Кюстендил ще има Коледно градче-базар с вкусна храна, греяно вино, занаятчийски произведения и сувенири. Това съобщиха на пресконференция кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов и зам.-кметът Кристиян Иванчов, предаде репортер на "Фокус“. Откриването на коледния базар ще бъде на 16 декември от 17.30 часа. Коледното градче ще бъде изградено в градинката пред сградата на Общината и в него ще се изградят 16 дървени къщички. Предвидено е да има две работилници за деца, а останалите къщички ще могат да се наемат. Всеки желаещ ще може да попълни качената на сайта на Община Кюстендил форма, чрез която да кандидатства за наемане на дървения обект. Заявленията ще се приемат до 8 декември. Цената на една къщичка ще бъде 5 лева за ден.

"Предимство ще се дава на местните търговци. Тези, които предлагат сувенири, играчки или други неща на коледа тематика. Единственият алкохол, който ще може да се предлага, е греяно вино“, посочи инж. Атанасов.

"Три от къщичките в коледното градче ще бъдат предоставени на социалните центрове, пенсионерските клубове и на детските градини. Там ще се предлагат продукти, произведени от тях, а средствата ще бъдат за благотворителност. Ще има и пощенска кутия за писма до Дядо Коледа“, каза зам.-кметът Кристиян Иванчов.

На 2 декември ще бъде тържествено пуснати коледните светлини в града. Празничното осветление на Коледната елха ще грейне от 17.30 часа. Предвидена е заря. На 25 декември е предвиден концерт на "Джинджър груув". Програмата тогава ще включва коледни работилници за деца и приказни игри с Ани. На 26 декември ще се състои концерт на кюстендилката Симона Петрова – Мона, както анимация и коледни работилници за деца. На 27 декември е планиран концерт на Елеонора Божанова и Георги Илиевски. В програмата ще се включат кукерски групи от община Кюстендил. На 31 декември ще има Новогодишен концерт с участието на кюстендилските изпълнителки Йоана Сашова и Димана Боянова. За присъстващите ще има томбола с награди.  В празничната декемврийска седмица ще свири Общинският духов оркестър.

Кметът на Кюстендил посочи, че празничното осветление ще бъде по-различно тази година. Ще има светещи елементи по улица "Цар Освободител“, по пешеходния булевард "България“, централните градинки, както и в района на "Колушко дере“.