Мирен протест организират в Бургас в подкрепа на Димитър и Ралица – създатели на пчеларска ферма в странджанското село Индже войвода, предаде репортер на Агенция "Фокус". Те са притежатели на европейска награда за млади фермери. Освен с пчеларство, те се занимават със земеделие и с животновъдство. 

Наскоро обаче двамата обявиха, че замразяват целия си бизнес заради, по думите им, тенденциозни проверки от страна на институциите. Последната от тях, обясниха те, е била на 21 октовмри в 21 часа вечерта, продължила е 7-8 дни и е включвала служители на няколко институции. 

"Някой иска целенасочено да ни обвини, че сме злоупотребявали с евросредства, които дори не сме взели, а само сме заявили. Никой нормален човек в нормална държава няма да работи по този начин. Никой. За нас е така. Това е тенденциозно. Какво сме направили ние? Защо постоянно трябва да ни тормозят? С дейността си ли, с желанието си да покажем, че могат да се случват ли? Обяснете ни – на нас не ни е ясно", заяви пред Агенция "Фокус" Димитър. 

По непотвърдена информация дейността на пчеларската ферма ще се проверява от европейската прокуратура. Предстои да стане ясно какво ще обявяват институциите, но случаят с Димитър и Ралица вече получи широк обществен отклик.

Кметовете на Малко Търново и Созопол също ги подкрепиха, като заявиха, че благодарение на тях китното странджанско село Индже войвода е станало живо и атрактивно.

Протестът е насрочен за 16.00 часа днес пред сградата на Областната дирекция на МВР в Бургас.