Предстои премиера на филма за Атанасовско езеро - "Солени хора". Това съобщиха от Българска фондация "Биоразнообразие", предаде репортер на "Фокус". Лентата е заснета през август м.г. в Атанасовско езеро и премиерата му ще бъде на Атанасовден, но по стар стил (31 януари т.г.) в Дома на киното в София. Режисьор и сценарист е Александра Вал, оператор Георги Челебиев, музиката и вокалите са на Мила Роберт и Явор Карагитлиев. 

"Няма друга такава природна територия, която да празнува имен ден, рожден ден, да има специален фестивал, панаир, изложби, арт пленери и резиденции, природозащитни бригади и какво ли още не. Защото няма друго такова място – хем част от един голям град Бургас, хем една почти дива територия, обитавана от стотици видове. През своята над 100 годишна история езерото се е сблъсквало с различни предизвикателства и днешния момент не е по-различен. За да ги представим създадохме специален филм "Солени хора“, споделя Дияна Костовска от "Биоразнообразие". 

Дияна е един от героите във филма, която споделя как се прави бизнес в защитена територия като Атанасовско езеро, което е поддържан резерват, Натура 2000 зона, Рамсарско място и в същото време единственото място, където се добива морска сол.

"През цялата година екипът ще пътува и ще представи филма на различни места в цялата страна, за да покаже Атанасовско езеро и да дискутира всички предизвикателства, които стоят пред него и хората, които работят за опазването му", посочват от "Биоразнообразие".