Предстои почистване на река Банщица край Кюстендил. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Кюстендил областният управител Александър Пандурски. 43 933 лева са отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Те са за почистването на 400-метров участък от река Банщица в землището на село Ябълково, община Кюстендил. Проектът на областната управа е "Изпълнение на дейности по осигуряване проводимост на високи води на засегнат от вредното въздействие на водите речен участък на река Банщица в землище на с. Ябълково, община Кюстендил".

"Ние сме обявили процедура за избор на изпълнител. Ще видим кои фирми са кандидатствали. Ние ще съчетаем почистването с националната инициатива. Бяха отпуснати пари. Вярно е, че тези пари са твърде малко, защото тази сума е на база калкулация от миналата година, но това, което трябва – ще се почисти“, каза Александър Пандурски.

По думите му като цяло няма отпуснати средства за поддържане на речните корита извън населените места. Същото касае и общините, в чиито бюджети са заложени много малко средства.

Венцеслав ИЛЧЕВ