Това е 22-рото издание на "Пловдив чете“. Тази година имаме много литературни срещи с писатели, преводачи и художници също – от всички хора, които участват в процеса на правене на книгата. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" Кристина Рогошева, от организаторите на фестивала.

"Направили сме събития, свързани с четене, премиери на книги, дискусии, изложби. В момента текат две изложби – едната е в Народна библиотека "Иван Вазов“, а другата в Lucky Дом на киното, като едната изложба е с карикатури ва Христо Карастоянов. Той почина тази година, беше много голям привърженик на "Пловдив чете“, идваше всяка година да се среща със студенти и с млади хора да им предава знания, та решихме да го почетем. Съставител на изложбата е Владислав Христов, който е пловдивски поет, ще представим също и неговата нова стихосбирка, която е седма по ред в неделя", посочи Рогошева.

Другата изложба е "Дъга – разкази в картинки“, добави тя.

"Третата национална изложба е на българския комикс, която открихме на 7 юни в библиотеката. Междувременно имаме всеки ден много дълга програма с международни гости. Крис Клийв от Великобритания ще гостува на Plovdiv STAGE PARK, Силва Фишерова от Чехия ще гостува на 19 юни в Bee Bop Café, като тя ще представи чешка поезия. И също така, заедно с Френския институт, с които си партнираме, ще имаме едно събитие "Изправени пред войната – европейски диалози“. На него ще гостуват Георги Господинов от България, също и други чуждестранни автори: Матиас Енар, Томаш Рожицки от Полша, Фредерик Мартел и също Мария Касимова-Моасе ще бъде тук за него", разказа още Кристина Рогошева.

Едно от най-специалните събития на фестивала е в петък, от 19.00 часа на Лятно кино "Орфей“ – "Небесна гледна точка“ – разговор със Стефан Цанев. Модератор ще бъде Николай Колев.

"Надяваме се да успеем да напълним Лятното кино, както успяхме при откриването, на 9-и. Също така имаме много изпълнена със събития детска програма, тъй като ние се грижим и за най-малките читатели, и всеки ден нашите доброволци се срещат с младите четящи, представят им книги и сме поканили автори и художници на детска литература. FOX book cafе гостуват, също издателство "Меченосец“. Няколко млади дами, които имат силен интерес към литературата са направили събитията. Много голям фокус имаме на литературния кът, където са детските събития, към екологичните инициативи – сложили сме за събиране на пластмаса и за разделно събиране с "BG Бъди активен“ кошове, както и ще гостуват Цвети Гарелова – бившият младежки делегат към ООН, да разкаже на най-младите участници за това как да събираме разделно, какво означава, какво е екологичното опазване и ще разкаже за опита си през различни творчески работилници. Както и сме предвидели малко и театър – ще гостуват с куклени етюди ученици от 9. клас на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, както и театър "Хамелеон“ с авторски спектакъл в събота. По цял ден каним децата да дойдат на лятната шатра, която се намира точно до Алея на книгата и сме тук по цял ден, цяла седмица от 9 до 16 юни, като програмата на фестивала продължава чак до 19-и", посочи Рогошева.

Засега интересът е засилен. Има доста деца. Организират се и спортни занимания с игри, след това четене на приказки на Литературен кът, който е към Алеята на книгата.

Събитията за възрастни, които са на различни локации в града, са таргетирани за различни групи – някои събития са за по-младите, други събития са за по-възрастните.  

В събота, в 18.00 часа в Bee Bop Café ще гостуват двама млади автори. Събитието се нарича "От двете страни на дебюта“. Единият автор още не е издал стихосбирката си, но е спечелил конкурса "Веселин Ханчев“ в Стара Загора и е лауреат на "Златното яйце“. Той ще си представи ръкописа. Другият автор е спечелил наградата за най-добър дебют за годината, това е Катя Димитрова с "Плач по всички жени пр даеди мен“, както и "Южна пролет“. 

На "Пловдив чете" гостуват и още няколко издателства с млади автори: "Scribens“, които издават предимно дебютна литература.