Днес, от 18.00 часа в зала "Вяра“ на Столична библиотека – площад "Славейков“ № 4, ще бъде представена книгата: "Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският отец Йоан Кронщадски“. Това съобщиха от община Чепеларе.

Премиерата на жизнеописанието на отец Евстати се състоя през октомври в салона на Народно читалище "Родопска искра 1880“ – град Чепеларе. На нея присъстваха: двамата викарии на Пловдивския митрополит Николай – Знеполски епископ Арсений и Смоленски епископ Висарион, свещеници, дякони и монаси, богослови, учители и общественици, както и много жители и гости на града. В края на събитието пред събралото се множество говориха епископ Арсений и Боран Хаджиев – кмет на Община Чепеларе. Те припомниха колко е важно да се съхранят и предадат на следващите поколения добродетелите, които протойерей Евстати е проповядвал и отстоявал дори с цената на живота си. След провеждането на това паметно тържество, редица родопчани, чепеларци и някои потомци на праведния свещеник, които живеят в столицата, започнаха да отправят молби към Община Чепеларе да популяризира книгата по подобен начин и в град София. Възпрепятствани от служебните си задължения, от своето здравословно състояние или поради други причини, те не бяха могли да присъстват на събитието в Чепеларе, затова общинското ръководство реши да организира представяне на изданието и в Столична библиотека на площад "Славейков“ № 4.

Отец Евстати Янков е един от най-видните духовници на Българската православна църква през първата половина на ХХ век, който не само в Чепеларе, а и на много места в страната и чужбина, православните християни все още помнят и ревностно почитат като праведник и изповедник на светото Православие. Това установихме и опитно, когато стана ясно, че трябва да разпространим книгата не само из цяла България, а и сред хора във Франция, Германия, Русия, Украйна, Молдова, Македония, Египет и САЩ. На някои от християните в чужбина успяхме да изпратим от жизнеописанието на протойерей Евстати, на други в момента се опитваме да го направим, а на трети не успяхме по независещи от нас обстоятелства – например като войната в Украйна. Но се надяваме скоро да имаме възможност и на тях да доставим от книгата за чепеларския пастир и духовен наставник. На българите, които живеят извън страната и ни писаха, че непременно искат да притежават екземпляр от това издание, обещахме да запазим поименно бройки, които да вземат, когато отново посетят родината.

Община Чепеларе официално е поканила на премиерата в град София: Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Пловдивския митрополит Николай – наш епархийски архиерей, с двамата му викарии – Знеполски епископ Арсений и Смоленски епископ Висарион, Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод на БПЦ-БП, Георги Кръстев – директор на Дирекция "Вероизповедания“ на Министерски съвет, Васил Стефанов – председател на Парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите, потомци на отец Евстати, както и още много митрополити и епископи, игумени на манастири, свещеници и монаси, богослови, църковни и държавни служители, университетски преподаватели, журналисти, депутати, политици и общественици.

Дошлите на представянето на книгата днес в столицата, от 18.00 часа в зала "Вяра“ на Столична библиотека, ще имат възможност да закупят книгата за чепеларския духовник с 20% отстъпка. Входът е свободен и Община Чепеларе кани всички, които имат желание и почитат протойерей Евстати Янков, да посетят това събитие и да бъдат нейни скъпи гости.