Премиера на романа на известния български писател акад. Владимир Зарев "Объркани в свободата" ще се състои на 18 ноември от 17. 00ч. в Регионална библиотека "Сава Доброплодни". Ще бъде открита и изложба илюстрации на Борис Стоилов по детската книга на писателя "Голямата странна градина“.

Романът "Объркани в свободата“ се състои от две напълно независими и привидно

несвързани помежду си сюжетни линии. Едната сюжетна линия се развива в съвременността и разказва за насилието и несвободата, предизвикани от ковид пандемията, която ни отне различието и ни потопи в нереалното виртуално съществуване. В тази част от книгата авторът разкрива психологическите механизми, по които всепобедният вирус, всъщност несвободата, предизвикана от страха, променя жестоко, съдбовно живота на едно семейство. Втората сюжетна линия се развива в Средновековието, в началото на далечния петнайсети век и засяга темата за исихазма – едно удивително духовно учение в търсене на единение с Бог. Привидно тези две сюжетни линии изглеждат несъвместими. Това, което ги обединява в романа, е проблемът за свободата, за величието на човешката свобода, която до голяма степен осмисля живота ни. Романът всъщност се случва от сблъсъка на тези две линии, на тези две реалности, които сякаш взаимно се повлияват, обогатяват се и изграждат философския смисъл на творбата.

За романа си Зарев споделя: “ …Дълбинният смисъл на романа засяга моята любима тема за властта, нейното всепроникващо влияние над всеки от нас и разбира се – за свободата. Отдавна вярвам, че съвършенството, ако то е постижимо, може да се сравни и да се опише единствено с абсолютната свобода. Възможно ли е в затвора, в затвора на високите стени, на решетките, на ключалките и на принудата – питах се аз, – дори в затвора на нашите страсти, желания, надежди и илюзии, човек да изпита усещане за съвършенство и за неизмерима свобода? Този въпрос e заседнал в съзнанието ми, преследва ме и ме измъчва от години… Дълбоко ме интересува още възможно ли е да бъдем истински свободни, ако доброволно се откажем от свободата си, както ни принуди да постъпим със себе си смъртоносният ковид вирус. Същата болезнена и трудно разрешима дилема преживява монахът, моят герой от историческото повествование в романа….“

Романът "Объркани в свободата“ ще бъде представен от Стойо Вартоломеев – управител на ИК “Хермес“. След премиерата в централното фоайе на библиотеката ще бъде открита Изложба илюстрации на художника Борис Стоилов към детската книга на Владимир Зарев "Голямата странна градина".