Регионална библиотека "Николай Вранчев" – Смолян представя Мира Добрева и първият й роман "Светулки зад решетките“ днес от 17:30 ч., съобщиха от библиотеката.

"Светулки зад решетките“ разглежда съдбите на две жени, белязани от поглъщаща ума и тялото алкохолна зависимост.

Сюжетът обхожда пътищата, през които ги води заболяването им.

Без остатък и пределно болезнено книгата назовава упадъка на ценностите, духовната празнота и вледеняващото отчуждение, които пристрастяването предизвиква.

Преплетени като в гнездо на птица, между страниците ще откриете дълбоките бездни на човешкото страдание и възвишеното чувство на любовта и прошката. Това е роман за отчуждението и великодушието. За болестта като начин на духовно израстване. За болестта като равносметка и форма на лечение. За проявлението на най-жестоката тъга – вечния страх, че смисълът е загубен. За безсмислието на живота и неговия висш смисъл. За смъртта и безсмъртието. За просветлението.

Мира Добрева е телевизионен журналист. Творческият ѝ път започва в "Нова телевизия“, а по-късно става част от екипа на БНТ. Носител е на множество награди, сред които: "Жена на годината“ в категория "Телевизионна журналистика“, "Най-чаровна телевизионна водеща“, "Най-обичана българка“, "Най-стилна дама на България“. През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал "Наследство“ за рубриката "Столетниците на България“. Следват призове в категория "Културно наследство и национални ценности“ и "Популяризиране на българската култура и история“. През 2016 г. предаването "Отблизо с Мира“ е отличено със специалната награда на Съюза на българските журналисти в категория "Телевизионна журналистика“. За научнопопулярния филм "Властелини на облаците“ получава специалната награда на журито на Международния филмов фестивал "На източния бряг на Европа“. Автор е и на книгата "Столетниците – благословия или орисия“ (2020).