Пред Областния съвет за развитие в Добрич ще бъдат представени препоръките, изведени след проучване на Плановете за интегрирано развитие на общините (ПИРО) в област Добрич. Това съобщиха от УС на Сдружение "Работодателска организация "КРИБ-Добрич", ръководител на проект "Партньорства за развитие", финансиран по ОП "Добро управление“, предаде репортер на "Фокус". Проектът  се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" и Община Тервел.

Целите на проучването са да се направи мониторинг върху работата на общинските администрации в област Добрич при изпълнение на принципа за партньорство съгласно чл.2 ал.2 т. 6 от Закона за регионалното развитие и да се изведат препоръки и добри практики, както и да се подпомогне  успешното  прилагане на политиката за интегрирано териториално развитие в общините от област Добрич през новия програмен период с оглед на факта, че тази политика променя фокуса "от подкрепа на населените места към подкрепа на територии и от секторно ориентирани инвестиции към интегрирани териториални инвестиции“.

В контекста на тази политика партньорствата са задължителен елемент за кандидатстване и осъществяване на интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) с подкрепата на Програма "Развитие на регионите“ за периода 2021-2027 г. (ПРР) и другите секторни програми,  като предложи идеи и препоръки за ефективно прилагане на принципа на партньорство.

Проучени са наличният опит и практики в прилагането на принципа за партньорство при реализирането на общинските планове за развитие на 8-те общини от Добричка област  2014-2020 г. Обследвано е как в новите Планове за интегрирано развитие на общините (ПИРО) е заложено да бъдат реализирани партньорствата за регионално развитие. Те са оценени от гледна точка на  законовото изискване за "партньорство, публичност и прозрачност на всички нива при осъществяване на планирането, програмирането, финансирането, наблюдението и оценката“. 

Запознаването на членовете на Областния съвет за развитие в Добрич с резултатите от проучването има за цел да подпомогне процесите на междуобщинско сътрудничество и междусекторно коопериране и готовността за кандидатстване с концепции за интегрирани териториални инвестиции, чрез които да бъдат привлечени инвестиционни средства за развитие на Добричка област.