Днес в рамките на международния семинар на тема: "Устойчива синя икономика“, провеждащ се в гр. Фигейра да Фош, Португалия и организиран от FAMENET ще бъде представен и съвместния проект на българската Местна инициативна рибарска група  (МИРГ) Бургас – Камено.

Проектът е в сътрудничество с още 5 МИРГ-а от Гърция и е за създаване на мрежа от инкубатори за син растеж. Дейностите включват извършване на няколко проучвания за "интелигентни“ пристанища на териториите на партньорите, планове за развитие на синя икономика и бизнес планове за създаване на инкубатори за син растеж.

В резултат от проучванията по проекта ще бъде създадена платформа, на която ще бъдат публикувани всички резултати от проекта, които ще бъдат достъпни за всички заинтересовани страни, като те ще имат възможността да се възползват и надградят своите дейности.

Прпомняме, че в семинарът, който се открива днес, 18 октомври участват над 120 представители от различни организации на над 20 европейски държави.

Семинарът има за цел да подпомогне МИРГ от ЕС да анализират различните възможности, отворени пред тях в рамките на Синята икономика. Да бъдат проучени различни аспекти на устойчивата синя икономика, като:

-          Кръгов риболов и аквакултура;

-          Устойчив син туризъм;

-          Интегрирано управление на крайбрежната зона и морско пространствено планиране.

На семинарът ще има и възможности за проучване на сътрудничеството с други МИРГ и за

посещение на различни проекти за синя икономика на МИРГ Mondego Mar.

От българска страна участват представители на: Управляващия орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г. от Дирекция "Морско дело и рибарство“ в Министерството на земеделието – г-н Стоян Котов, Местни инициативни рибарски групи и Звеното за управление на Националната рибарска мрежа.