Представят корейското изкуство в изложба в Кюстендил. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Кюстендил Иван Андонов, председател на читалище "Братство“. Изложбата ще бъде открита от 17.00 часа. Проявата се осъществява със съдействието на посолството на КНДР в България.

Ценителите на източната естетика ще имат възможност да се насладят на традиционното корейско изкуство "Манньохва“, представено в салоните на читалището.

Преди повече от 1000 години корейските майстори-занаятчии декорирали със седеф мебели и други предмети от бита. Употребата на този естествен материал е въведена и в областта на изящното изкуство през 60-те години на ХХ век като нов вид изобразителна техника – т. нар. мозайка "Mанньохва“. В буквален превод "вечна картина“, защото блясъкът и цветът на седефената черупка се запазват дълги години.

Освен седефени картини, ще бъдат показани и уникални гоблени. Корейската бродерия е вид национално изкуство, което отразява красивите и фини чувства на корейските жени. Основни жанрове в ръчната бродерия са природни пейзажи, портрети, животни и растения. Произведенията от бродерии са създадени по най-различни начини, материали и техники, чиято красота се корени в упорито търсене, усъвършенстване на таланта и уменията за бродиране. Корейските бродерии не веднъж са били отличени със златни медали на международни изложби.

Венцеслав ИЛЧЕВ