Българската общност в столицата на Чехия ще представи типичните за казанлъшкия регион ритуали, свързани с розобера, предаде репортер на "Фокус". Това ще се случи в началото на юни, когато и Казанлък празнува и отбелязва 120 години от провеждането на Първия празник на розата. Фестивалните дни в Прага ще бъдат в чест на българската маслодайна роза и традициите. Организатор на събитието в Прага е Ансамбъл “Българи", който кани нашите сънародници зад граница да се включат в осмото издание на пътуващия събор "На мегдана на другата България". Съборът ще се проведе на 3 и 4 юни.

Всяка година страната домакин избира тема на събора и всички участващи състави се подготвят с тематични хора, песни и танци. Тазгодишното издание ще се фокусира на тракийската фолклорна област с тема "Розобер в долината на Розите“.

Очаква се в него да се включат близо 3 000 души. На сцената ще се представят общо 80 български фолклорни групи пътуващи от 14 страни в Европа, а за жителите на град Прага ще се проведе и традиционното голямо българско хоро в центъра на града.

Идеята за събора се заражда през 2015 г., за да се даде възможност на всички български фолклорни формации, творящи извън границите на България, да се срещат всяка година на различно място, да обменят идеи и информация, да поддържат жив духа на българската общност с мисъл за родината.

Рени АТАНАСОВА