Представителна детска танцова студия "Добруджа" ще представи България на фолклорен фестивал в Молдова. За това съобщи художественият ръководител на състава Стоян Господинов, предаде репортер на "Фокус". Фестивалът е организиран от Педагогическия университет в молдовската столица Кишинев и ще се проведе в дните от 27 април до 2 май.

Децата на Добрич ще изпълнят танци от всички етнографски области на България - добруджански, тракийски, шопски, пирински и северняшки. На фестивала ще се изявят над 40 местни танцови съставa и гости от 6 държави. ПДТС "Добруджа" е единствената сред участниците, която в рамките на един концерт ще излезе на сцената 4 пъти.

Другата добра новина е, че седем танцови състава от област Добрич са със статут Представителен на ЦИОФФ за България към ЮНЕСКО за 2023 г. Всички те могат да представят българското изкуство на фестивали под егидата на ЦИОФФ в цял свят. С този статут са удостоени Представителна фолклорна танцова студия "Добруджа“ до 14 и над 14 години, ансамбъл "Главанци“ – село Владимирово, ансамбъл "Житен клас“ – село Житница, танцов състав "Стари добруджанци“ – село Соколово, хор за автентичен фолклор "Добруджански гласове“ – село Соколово, хор "Текенски напеви“ – село Оброчище и хор "Зорница“ при пенсионерски клуб "Европейски гласове“ – град Добрич.

Жулиета НИКОЛОВА