Зам.-кметът Стефан Стоянов се срещна с представители на Върховния комисариат за бежанци към ООН (ВКБООН) и Държавния департамент на САЩ. Сред тях бяха Остин Ериксън – програмен анализатор за Централна Азия и Европа към Бюрото за население, бежанци и миграция на Държавния департамент на САЩ, съветникът по закрилата на ВКБООН, Агенция на ООН за бежанците Петя Караянева и съветникът по комуникации на ВКБООН Борис Чеширков.

Темата на работната среща беше интеграцията на украинските бежанци в България.

"Щедростта на българския народ е голяма. Това е първата ми визита тук и се радвам да видя, че местната и държавната власт са изключително активни в подпомагането на украинските бежанци“, сподели Остин Ериксън.

"Българите отвориха домовете си за украинците, бягащи от войната. Мнозина пловдивчани се включиха като доброволци, дарявайки храни и стоки от първа необходимост. Украинците се интегрират, намират работа. Два дневни центъра за деца на украински бежанци от 3 – 6 годишна възраст  отвориха врати в Пловдив, над 300 деца са записани в пловдивски училища и градини. Много са и извънкласните дейности по интереси, които децата могат да посещават“, обясни Стоянов.

Зам.-кметът допълни, че временният център за настаняване на бежанци в бившата Белодробна болница в момента е дом на стотици украинци и припомни, че еврокомисарят за работни места и социални права Никола Шмит посети центъра и даде висока оценка за създадената база и осигурените условия за настаняване на украински граждани.