Висши представители на Европейската комисия посетиха ТЕЦ "Бобов дол“ и "Топлофикация Перник“, като част от тяхната обиколка на Югозападния въгледобивен район, съобщиха от пресцентъра на ОА. На срещата в ТЕЦ "Бобов дол“ бяха представени всички стъпки, които вече са направени със срок на реализация до 2025 година и които ще променят облика на централата.

На първо място: това е 100 мегавата фотоволтаичен парк – проект, чиято дата за приключване, на изграждане и въвеждане в експлоатация е 13 декември 2023 година. Конструкцията е на българска фирма с най-голям опит в областта; инверторите и панелите са избрани, поръчани и първите доставки пътуват към България. Планира се и изграждането на батерийно стопанство за съхраняване на зелената енергия.

До края на август месец тази година предстои централата да се присъедини към националната газопреносна мрежа и да използва природен газ при разпалване на блоковете си. Започва изграждане на централа за биогаз с мощност 7 мегавата, за която вече има подписан договор. Срокът на доставка на оборудването е 9 месеца от настоящия момент и строителството ще приключи до 8 месеца, след доставката на оборудването. Допълнително са закупени 5 газови и ще бъдат в експлоатация до лятото на 2024 година, с обща мощност 42 мегавата.

Централата има разработен и идеен проект за изграждане на инсталация с хибридни турбини, работещи на природен газ и водород с обща мощност 240 MW и инсталиране на електролизери, които ще произвеждат водород за турбините от енергията от фотоволтаичния парк.

Европейските представители, заедно с експерти от българските институции, разгледаха площадката, определена за фотоволтаичен парк. В тази връзка беше повдигната и темата за рекултивация на сгуроотвала. Това е земята, върху която ще бъде разположен ФЕЦ "Бобов дол“, която е изключително подходяща, според всички екологични оценки за тази дейност.  С изграждането на фотоволтаичния парк шламохранилището не само ще се използва, но и няма да бъде засегнат нито декар плодородна земя.

След задълбочена дискусия за проблемите в региона всички се обединиха около тезата, че би могло да се работи за разделяне на въглищните региони – Югозападен и този в Маришкия басейн. Причината е, че ТЕЦ "Бобов Дол“ има в най-голяма степен готовност за трансформация, а Топлофикация "Перник“ е само стъпка по-назад, за разлика от огромния Централен регион, чийто планове са изключително неясни. Обсъдено бе и отварянето на Модернизационния фонд, като инструмент, който би могъл да помогне на големите горивни инсталации.

"Имаме плодородна земя, невероятна природа, минерални извори, стара култура и от най-добрите икономики. ТЕЦ "Бобов Дол“ има приятел и партньор в лицето на Областната администрация и държавата, заради огромния товар, с който се е нагърбил и инвестициите, които реализира“, подчерта областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски.

Кметовете на Дупница и Бобов дол също изразиха своята безрезервна подкрепа и надежда, че обединените усиля ще съхранят и развият общините.