За първи път представителят на Уницеф в България Кристина де Брюин и нейният екип бяха на посещение в Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Те бяха поздравени от името на кмета Живко Тодоров и бе проведена работна среща, заедно със  зам.-кметa на Общината Надежда Чакърова, на която бе обсъдено заключителното събитие, което ще се проведе в града през април - Фаза III от подготвителното действие за Европейската гаранция за детето. Участници във форума се очаква да бъдат много представители на държави-членки: Германия, Гърция, Италия, Испания, Литва, Румъния, Франция, Хърватия, Швеция, Чехия.

Представителите на Уницеф, заедно с Надежда Чакърова бяха гости на откриването на фотографската изложба под надслов "И ти можеш", организирана от Фондация "Мисия Криле". Тя показва историите на група жени от Иран, Сирия, Ирак, Нигерия и Афганистан, преминали през Центъра за настаняване на бежанци в Харманли.

"Първо искам да отбележа, че днес е Световният ден на социалната работа. Ние ще продължаваме да работим в посока тази професия да бъде все по-утвърдена и развиваща се. Благодаря на всички, свързани с нея и раздаващи се за доброто на другите. Благодаря на Диана Димова и Ивайло Ябълкаров за докосващата изложба, която виждаме тук. Днес е особено вълнуващ ден и за нас като община, защото за първи път посрещаме г-жа де Брюин и съм възхитена от нейните идеи, хъс и доброта. Надявам се съвсем скоро да се видим отново“, поздрави организатори и гости  НадеждаЧакърова.

"За мен е истинско удоволствие да бъда тук. От много години имаме пълноценно партньорство с Община Стара Загора и с Фондация "Мисия Криле". Тази изложба ме трогва много, защото виждам лицата на тези силни жени и борбеността им. Всеки има своите права, независимо от къде идва“, откри експозицията "И ти можеш" Кристина де Брюин.

Инициативата се реализира с подкрепата на Уницеф България и Български фонд за жените "За първи път тази експозиция се представя официално в Стара Загора и сме щастливи, че г-жа де Брюин е тук да я открие. Благодарим от сърце и на Община Стара Загора за това, че винаги са били истински партньор в мисията да приемаме хората равнопоставено и да им помагаме. Нашето място е отворено винаги за всички!“, каза председателят на Фондация "Мисия Криле" Диана Димова.

Зам. председателят на Фондацията - Ивайло Ябълкаров припомни, че при желание от страна на други институции или организации, изложбата може да бъде показана и другаде, за да продължат нейните път и кауза.

Рени АТАНАСОВА