С изложба кметът на Павел баня Иса Бесоолу вчера даде началото на Празника на розата и минералната вода, предаде репортер на "Фокус". Празничните дни ще продължат до 10 юни – събота, когато е и кулминацията на тържествата.

"Павел баня – национален балнеолечебен център" събра местни жители и гости в центъра на града, които с радост разгледаха фотосите, събирани през годините и стилно представени тази вечер в Павел баня. "Идеята на тази изложба е в рамките на празника на розата да насочим вниманието на туристите и към балнеолечението в Павел баня, макар те целогодишно да ни посещават именно заради лековитата ни минерална вода. тя е уникална със своя състав и въздействие, което има върху опорно-двигателния апарат и не само. В изложбата проследяваме в хонологичен ред създаването и изграждането на Павел баня именно като лечебен балнеолечебен център, но и формираща се като курортен такъв", каза кметът Иса Бесоолу.

Изложбата, организирана от община Павел баня, показва каптирането на минералните извори, строежа на санаториума, изграждането на инфраструктурата. В нея са поместени фотоси от 1925 г., от 1930 г., както и такива в по-ново време – на известните личности от областта на спорта, които се лекуват и възстановяват в град Павел баня. Изложбата показва развитието на балнеологията и рехабилитацията с иновативни методи и добре подготвени специалисти.

"Всъщност не бива да забравяме, че качествата на минералната вода, находчивостта и предприемчивостта на павелбанци, редом с добрия диалог, който имаме помежду си, превръщат Павел баня в национален балнеологичен център", подчерта кметът Бесоолу.

Рени АТАНАСОВА