Спаси София представиха проект за цялостна реновация на бул. Джеймс Баучер и прилежащите му пространства. От организацията отбелязват, че липсват пешеходни пространства, настилката по тротоарите е повредена и разнородна, а павираното улично платно е в много лошо състояние. Участъкът се избягва от автомобили, а пропадането на паветата е довело до разкривени трамвайни релси. По трасето преминава трамвай №10, но не е предпочитан транспорт именно, заради лошия павиран участък и занемареното състояние на спирките.

Борис Бонев, лидер на Спаси София коментира: “Всеки, който преминава, може да забележи, че тротоарите и булеварда в района са оставени на произвола на съдбата, настилките са разнородни, неравни, на места са заети от колчета, стълбове за улично осветление, неподредена растителност, кофи за смет и други. Това оставя пешеходците без възможност за нормално придвижване."

От Спаси София предлагат проект за цялостно обновяване на пространството, който да послужи за типов проект за подобряване и на други булеварди в София. Заложени са мерки за решаването на конкретни проблеми, а именно подобряване качеството на градската среда, нови настилки, създаване на по-привлекателен градски транспорт и въвеждане на зелена инфраструктура и устойчиво управление на дъждовната вода. По думите на арх. Росица Николова неизползваното в момента пространство може да бъде превърнато в линеен парк: “Проучване на място показа че паркоместата далеч не са заети в пълния си капацитет, а споделеното трамвайно и автомобилно трасе е напълно достатъчно за наличния трафик. Предлагаме зелената площ да бъде драстично увеличена и да бъде добавена градска мебел, за да бъде припознато мястото за разходки и отдих." - допълва арх. Николова.

За да бъде наистина качествена промяната, настилката навсякъде трябва да бъде еднородна. Това включва както тротоарната настилка, така и качественото пренареждане на паветата по уличното платно. Добрата павирана настилка и изправянето на кривите трамвайни линии ще доведат до повишаване на комфорта при пътуване с градския транспорт. Друг важен елемент е и изграждане на нови спиркови навеси, с достатъчна широчина, така че да бъдат удобни и с необходимите места за сядане и удобно изчакване.

Иновация, която предлагат от организацията, е нов начин на управление на дъждовните води. “София е с комбинирана канализация, една тръба пренася както дъждовната вода, така и отпадъчните води. Това може да претовари системата и това да доведе до преливане. Затова предлагаме няколко метода за въвеждане на т.нар. Зелена инфраструктура по бул. Джеймс

Баучер, чрез тях ще преизползваме ефективно дъждовната вода за напояване и ще запазим качеството на питейната вода.“ - каза Пламена Терзирадева-Велкова, експерт еколог от екипа на Спаси София.

Сред методите, които предлагат от организацията са подземен резервоар за съхранение на вода под спирките на градския транспорт, растителни бордюри - продължение на тротоара с растения, които излизат на пътното платно, както и малки градини - специална система, която се прави директно на тротоара и позволява оттичане, както от улици, така и от тротоари.

Това, ще доведе до повече зеленина и сянка през летните месеци, повече площ за абсорбиране на вредните финни прахови частици, както и намаляване на шумовото и прахово замърсяване от булеварда към околните жилищни сгради.

“Трябва да работим активно за повишаване на готовността на София за справяне с климатичните аномалии, последствие от климатичните промени." допълва екологът Пламена Терзирадева-Велкова.

Булевард Джеймс Баучер може да бъде първият Зелен булевард в София- тенденция, популярна и работеща в Европа повече от десетилетие. "Заради ненатовареното движение няма да се наруши нито паркирането, нито движението на трамваите и автомобилите в участъка, а ще се подобрят условията за другите участници в движението и ще увеличи зеленината в градската среда, което ще окаже благоприятен ефект не само върху комфорта на гражданите, но и върху качеството на питейната ни вода и чистотата на въздуха дългосрочно", завършва Борис Бонев.