Над 7% от учениците в русенско са употребявали наркотици – това показват резултатите от мащабно проучване в региона, организирано от журналиста Румен Николаев, главен редактор на "Акцент.БГ“ и идеен организатор на инициативата "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата".

В инициативата, която бе подкрепена от Областна администрация – Русе, са се включили 4292 ученици на възраст между 11 и 17 години от 46 училища в областта, както и 3138 родители на децата, участващи в анкетата. Това стана ясно вчера вечерта по време на пресконференция в зала "Свети Георги“ на Областна администрация – Русе.

"Целта на инициативата е да обедини усилията на всички заинтересовани институции и организации в борбата срещу употребата и разпространението на наркотици сред подрастващите“, заяви основният ѝ организатор журналистът Румен Николаев. Според експерти от Областната администрация проблемът с разпространението на дрогата сред подрастващите е изключително сериозен и се налага да се вземат комплексни мерки, които да са насочени най-вече към превенцията на употреба на наркотични вещества сред децата.

На въпрос "Употребявали ли сте някога през живота си наркотични вещества?“ от запитаните 4292 ученици 319 или 7,36 процента са отговорили положително. От тях 227 или 5,23 процента са използвали марихуана, 27 ученици или 0,62 на сто – амфетамини, 23 ученици /0,53%/ са употребявали някога през живота си екстази, 17 ученици /0,39%/ - хероин, а 25 ученици или 0,58% са опитвали други вещества, като някои от учениците са уточнили, че става дума за "райски газ“. Останалите заявяват, че не са употребявали никога психоактивни вещества.

На въпрос дали през последните 12 месеца учениците са употребявали редовно наркотични вещества, 255 от тях, което 5,94%, са отговорили с "да“. От тях 145 деца – или 3,38 на сто, употребяват марихуана, 0,75% или общо 32-ма – амфетамини, 0,54% или 23-ма ученици – екстази, 16 ученици, което е 0,37% - опиати, а 0,91% са отговорили, че са употребявали друг наркотик.

Таня Тончева от Регионалната здравна инспекция в Русе, анализирала резултатите от проучването, обясни, че на въпрос за причините, които подтикват младите хора към употребата на наркотични вещества, отговорите на учениците могат да бъдат разпределени в три групи. Първата е свързана с личностното утвърждаване и заемане на определена позиция в социалната структура, от която искат да са част. Много често се срещат следните отговори – "за да са готини“, "за да са атрактивни“, "за да са интересни“, "за да се впишат в групата“, "за да покажат, че са пораснали“, "под влияние на приятел“, "за удоволствие“, "от сука“, "от любопитство“ или пък "за да преживеят нещо ново“. По думите ѝ втората по честота голяма група от отговори изпъква с наблюдението на затруднени психични процеси и модели на поведение, които като цяло не са с голяма честота в тази възраст. Прави впечатление използването сред учениците на термини като "стрес“ и "депресия“, за да обяснят склонността на връстниците си да експериментират с упойващи субстанции. Други често срещани отговори са "самота“, "страдание“ и "тормоз“. Третата група отговори са свързани със семейната среда. На въпрос "Имате ли информация или съмнение, че детето ви употребява някакви наркотици?“, 99,2% от родителите отговарят, че нямат подобни съмнения. Едва 0,76 на сто или 24 родители казват, че имат такива съмнения или знаят, че детето им употребява наркотици.

По повод на инициативата на обществени места в града ще бъдат поставени 1000 плаката с надпис "Бъди свободен!“. Рисунката е на шестокласника Вихър Даков от Основно училище "Любен Каравелов“ в Русе. Тя бе избрана след провеждането на конкурс.

Останалите партньори на инициативата са: Регионалното управление на образованието, Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция на МВР, Българският червен кръст – клон Русе, Община Русе, Русенският университет "Ангел Кънчев“, Центърът за психично здраве в града, двете университетски болници "Канев“ и "Медика-Русе“, Печатна база “РУСЕ ПРЕС" и други държавни институции и неправителствени организации.

Сред присъстващите на вчерашната среща бяха експерти от Областната администрация, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев, ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, директорът на Регионалната здравна инспекция доц. д-р Александър Парашкевово, д.м., директорът на Секретариата на Областния съвет на БЧК Антоанета Ябанозова, както и редица представители на държавната и местна власт.

Проучването се оценява като най-мащабното в региона и страната, според участниците в срещата.