На специално събитие в рамките на юбилейното 30-то издание на Международната изложба за лозарство и винарство "Винария 2023" беше представена новата магистърска програма на Университетът по хранителни технологии (УХТ), която се реализира под егидата на Международната организация по лозата и виното - OIV. Официални гости са вицепрезидентът Илияна Йотова, посланикът на Италия в България Н. Пр. Джузепина Дзара, вицепрезидентът на Комисията по лозарство на OIV проф. Виторино Новело и др., предаде репортер на "Фокус"

Професията на енолозите е една от най-търсените в света, тя е колкото професия, толкова и изкуство - отбеляза в приветствието си вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя определи винопроизводството като една от най-добрите индустрии в България и заяви, че този сектор в икономиката трябва да влезе в туризма. 

"Често казваме "Ин вино е веритас" – във виното е истината, но забравяме втората част: "Във водата е разумът" - допълни Йотова и пожела успех на изложението "Винария", на младите хора и на новата магистърска програма. 

В рамките на събитието ще се връчват Златни ритони и медали на отличените участници в Международния конкурс за вина и спиртни напитки, възстановен след 4-годишно прекъсване от УХТ и Съюза на енолозите в България.

Своята тържествена Дионисиева клетва ще положат 19 млади енолози – възпитаници на университета. Те ще получат грамоти от зам.-ректора доц. д-р Христо Спасов и ще бъдат приети в Съюза на енолозите.