Днес, 12 март, в Община Търговище се състояха публичните консултации на Концепциите за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ), с които местната администрация кандидатства. Организатор бе Областен информационен център (ОИЦ) – Търговище, част от звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие – Североизточен регион.

В консултациите участваха кметът д-р Дарин Димитров, ръководният екип на Общината, общински съветници, представители на различни институции, медии, граждани.

Представени бяха концепциите: "Устойчиво развитие на територията, обновяване и модернизация на градската среда в град Търговище“ на Община Търговище и "Икономика и мобилност в интерес на хората“ на Община Добрич, в която партньор е и Община Търговище. В тях са заложени проектите, които администрацията планира да реализира по програма "Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Концепцията за модернизация на градската среда е на обща стойност от 33,8 млн. лв. Партньори на местната администрация в нея са "Общински пазари“ ЕООД, Регионалният исторически музей и НАП – Търговище. В концепцията е включено обновяването на Работническия комплекс и Спортен комплекс "Неделчо Камов“. Планирани са още реставрация на Свещаровата къща, обновяване на сградата на НАП – Търговище, благоустрояване на околоблоково пространство в района на ул. "Скопие“ № 17. Заложени са и ремонти на над 30 км общински пътища. Те са по направленията: Руец – Овчарово; Давидово – Бистра / Давидово – Ралица; Макариополско – Алваново – Ловец – Осен. Ще се разработва и план за устойчива градска мобилност. Планира се ремонтите на зала "Иван Ангелов“ и района на кооперативния пазар, които присъстват в концепцията, да бъдат реализирани със средства от държавата.

В концепцията, в която Търговище участва като партньор, са включени благоустроявания на две жилищни зони. Първата е заключена между улиците улиците "Бистрица“, "Хан Крум“ и "Първи май“. Втората зона обхваща пространството между ул. "Трапезица“ 30 и 32, ул. "Брегалница“ 2, 4 и 10 и ул. "Кюстенджа“ 65. И в двата квартала идеята е да се обособят места за паркиране, тротоари, обслужващи алеи, озеленяване, ВиК, осветление. Заложени са още ремонти на ул. "Шипка“ и обслужваща улица от ул. "Ал. Стамболийски“ до хладилната база. Проектните идеи са на стойност 9,1 млн. лв.

Концепциите са разработени за изключително кратък период по време на предизборната кампания, каза кметът д-р Димитров. "В средата на годината ще има нова възможност за кандидатстване с още концепции, в които да бъдат заложени повече проекти за обновяване на инфраструктурата. Разчитаме на предложенията и идеите на всички граждани“, каза кметът.

КИТИ подлежат на последващо оценяване и тепърва ще се решава кои проектни идеи да бъдат финансирани.

По време на обсъждането присъстващите попълниха и анкети, в които изказаха подкрепа за проектите и дадоха препоръките си за концепциите.

Община Търговище призовава жителите на общината също да изразят мнението си в анкетите, които са изготвени и публикувани от Областните информационни центрове в Търговище и Добрич.

До 15 март е срокът за попълване на анкетите на ОИЦ – Търговище. Те са достъпни в сайта на Центъра. Също до 15 март могат да се изпращат и мнения, коментари и препоръки по концепциите на e-mail: oic_targovishte@abv.bg.

До 20 март ще е активна анкетата на ОИЦ – Добрич за концепцията, в която Търговище участва като партньор. Тя е публикувана на адрес: https://forms.gle/134dUrAJw4oC1vdc6.