Заместник-кметът на Разград бе гост на представянето на книгата "Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода" на проф. Вера Бонева, съобщиха от общината.Тя бе представена в къщата музей "Анание Явашов" в деня на 151-годишнината от гибелта на Апостола на Свободата.

Събитието, организирано от Регионалния исторически музей, бе част от програмата на Община Разград за отбелязване на годишнината и в него освен зам.-кметът на Разград Зорница Евгениев се включиха и общински съветници, краеведи от Центъра по регионална история, граждани.

Срещата на разградската общественост с видния историк започна с поетично-музикален поздрав към домакини и гости на деца от ОУ "Ив.С.Тургенев", водени от директорката на училището Милена Орешкова, а директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова пожела това да се превърне в добра традиция за бъдещи събития, организирани от музея.

Проф. д-р Росица Ангелова – ръководител на отдел "Нова и най-нова история" в РИМ – Разград, представи проф. Вера Бонева като изследовател, на когото можеш да се довериш заради доказаната ѝ способност да открие и докаже нов факт от нашата история и да го разкаже със своя си стил на писане. Както и в конкретния случай – заглавието на книгата е цитат от писмо на Дякона до Данаил Попов, с което тя отново хвърля ръкавицата на предизвикателството сред колегите си историци.

Проф. Вера Бонева сподели, че идеята за книгата дошла по време на ковид-пандемията и е обобщен резултат от нейната многогодишна творческа дейност и работата ѝ като преподавател, а допълнително е проучила и различни събития и източници, свързани с живота на Апостола. "Това е моят разказ за Васил Левски в две основни линии: Левски такъв, какъвто е бил в онази епоха - деец на революционната организация и историческата памет за него след смъртта му", каза проф. Бонева.

На въпрос за рождената година на Васил Левски, тя бе категорична, че годината е 1840-та, доказана с документи от Османските архиви, отворени за специалисти през последните години, а това е предоставило възможност за откриване на нови факти и обстоятелства за случващото се България през ХIХ век.

"Левски е модерен човек с изключителна прозорливост на голям държавник. Той има потенциал да провиди какво ще се случва в следващите години, в следващите десетилетия. Задавал си е въпроси дали няма да е опасно, ако властта се концентрира у малка група хора, които държат печата в ръцете си, каква ще бъде личната свобода и равноправието на всички в една свободна държава. Това са базови моменти за модерна държавност и в този смисъл Левски е модерен човек", каза още авторът на книгата "Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода".

Проф. Бонева е историк, университетски преподавател, публицист, експерт по Възраждане, музеология и управление на висшето образование. Докторска ѝ степен по история е от Института по история при БАН. Преподава в ШУ "Епископ Константин Преславски", ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и Университета по библиотекознание и информационни технологии в София.

Автор е на 19 книги и на над 200 статии и студии. Научните й интереси са насочени в няколко направления: еволюцията на възрожденския политически национализъм, църковно-националното движение на българите през епохата на Възраждането; мястото и ролята на медиите в системата на възрожденската публичност; открояващи се личностни присъствия в пространството на възрожденските общувания. Ангажирана е с инициативи за опазване на културното наследство на България и Европа и с академични събития, които обогатяват националната ни история от XIX и началото на XX век с нови научни изследвания и издания.