Представиха  идейна концепция за създаването на модерна и интерактивна експозиция във видинския Културен център "Жул Паскин", предаде репортер на "Фокус“.

Представянето се състоя в напълно обновената и реконструирана 130-гозишна сграда на видинската Синагога, която днес е превърната в Културен център "Жул Паскин“.

Концепцията за създаването на модерна интерактивна експозиция в Центъра представи арх. Доника Георгиева от "Ателие 3“. Идеята е посетителите на Културния център да научат не толкова известни факти за Видин и еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден във Видин. Това ще бъде постигнато чрез създаването на модерна интерактивна експозиция, която да донесе на всеки посетител различно визуално преживяване. В основата на архитектурния подход стои идеята за толерантността към различните култури и религии.

Реализирането на проекта се финансира от Фондация "Америка за България“, каза при представянето на концепцията програмният директор "Бизнес, предприемачество и технологии“ към фондацията Надя Захариева. Тя допълни, че Фондацията от години работи в насока да показва по привлекателен начин богатото културно-историческо наследство на страната ни. За съжаление, у нас повечето музеи не са фокусирани върху посетителите, а тук във Видин целим точно това да променим, за да идва най-разнородна публика от България и чужбина в новия център. И когато посетителите излязат от Синагогата да са научили поне три неща за Видин, за Жул Паскин, за общността, за толерантността.

На срещата присъстваха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, народният представител Любен Иванов, заместник-кметът Мартин Дончев, авторите на концепцията от архитектурно студио "Ателие 3“, директорът на Общински културен институт "Дунав“ Юлияна Димитрова, началникът на отдел "Държавен архив“ – Видин Светлана Кръстева и други.

Екипът на архитектурното студио стои зад реализацията на проектите за : Триъгълната кула на антична Сердика в София, Античния стадион на Филипопол в Пловдив, експозицията "Ада тепе“ в Крумовград, Историческия хълм на Чипровци, трансформацията на експозицията "Врачански съкровища“ в Регионален исторически музей – Враца и редица други, допълват от Община Видин.