Представиха новите специалности, които ще се изучават в бъдещия филиал на Софийския университет в Бургас, предаде репортер на "Фокус".

От следващата учебна година се предвижда там да се подготвят студенти по две специалности от направление "Религия и теология“ за придобиване на степен "магистър“ в задочна форма, както и по пет специалности от професионално направление "Музикално и танцово изкуство“ за придобиване на образователно-квалификационни степени "бакалавър“ и "магистър“ в редовна форма.

Поради спецификата на региона в направление "Религия и теология“ бяха избрани две специалности, по които ще се обучават студентите – "Църковен мениджмънт" и "Християнско поклонничество", заяви доц. д-р Ивайло Найденов, декан на факултета.

"За завършилите бакалавърска и магистърска степен в друга специалност ще има подготвителна година. Така те ще могат да започнат своето обучение в областта на теологията, след което да специализират", посочи доц. д-р Павел Павлов , зам.-декан по учебна дейност. 

"По този начин ще бъде отворена ниша, която може да запълни празноти в богословското образование на България за Югоизточния регион. Това е пионерска постъпка. Надяваме се, че нужните усилия ще се положат, за да може това да остане във времето. Виждаме как в България обществото е много фрагментирано. Нужно ни е да създаваме общности", посочи Агатополският епископ Йеротей.

"2023 е година на адаптиране на новия филиал. Убеден съм, че догодина вече ще говорим много по-смело за развитието му – не само за магистърски, но и за бакалавърски програми", добави кметът Димитър Николов.  

Събитието продължи с две публични лекции "Заветът на св. Константин-Кирил за България“ и "Библията на български език“. Това е първото от поредицата събития, с които морският град ще отбележи вековния юбилей на Богословския факултет.