Хората с финансови затруднения или здравословни проблеми вече могат да изплащат задълженията си към Топлофикация по облекчен погасителен план. За това се похвали във Фейсбук председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев

"Това е в ползва на хиляди софиянци и заслугата е на баба Венетка. Тя ме потърси преди година и след като се запознах със случая ѝ, с колегите ми в общинския съвет променихме правилата за изплащане на сметки към Топлофикация. Благодаря ѝ, че се обърна към мен и ни показа какво не е наред в системата. Оценявам подкрепата на ръководството на дружеството, с които заедно намерихме решение на проблем без това да се отрази негативно на компанията – напротив", пише още Георгиев.

Близо година след влизането в сила на правилата статистиката показва, че са намалели с 50% случаите, в които по вече сключени споразумения за текущи задължения се налага намесата на съдебни изпълнители, уточнява той.

"Това означава, че новите погасителни планове наистина улесняват гражданите. Накратко: вместо да плащат авансово поне една трета от дълга си наведнъж, вече определени категории затруднени граждани могат да разсрочват задълженията си от 6 месеца на до 3 години", казва още в позицията си Георги Георгиев.