Председателят на СОС Георги Георгиев посети район “Лозенец", за да разбере повече за проблема със самонастанилите се обитатели в няколко недовършени жилищни кооперации в района, научи "Фокус". Тези хора създават редица проблеми за живеещите в съседство. Ето какво написа в личния си профил във Facebook Георги Георгиев: "Гражданите, с които се срещнах, се оплакаха от системен тормоз, кражби и посегателства, причинени от новите им съседи, които нямат право да ползват невъведени в експлоатация сгради и живеят в тях без електричество и течаща вода. Инвеститорите в жилищните сгради са бездействали и затова се е стигнало дотук.

Когато пристигнах на място и разговарях с хората, проблемът се оказа много по-голям. Сградата със самонастанили се не е само една, незаконни обитатели има и в още 7 сгради в комплекса. С гражданите и представители на МВР направихме оглед на изоставените жилищни сгради. Те не бяха заградени или обезопасени. Превърнали са се в сметища с опасни шахти и агресивни бездомни кучета.

Това е недопустимо в 21 век.

Представителите на МВР, с които обърнахме внимание на проблема, си влязоха в ролята и извършиха проверки на самонастанилите се лица, които са превърнали незавършения комплекс в гето. Изисках незабавна проверка на собствеността на сградите от районния кмет на “Лозенец" Константин Павлов, който има правомощия да направи проверки, да разпореди обезопасяване на сградите и да глоби собствениците за проявената от тях безотговорност.

Очаквам спешна реакция от кмета на района. Не мога да си обясня бездействието му до този момент. По разпореждане на заместник-кмета по екология Десислава Билева ОП "Екоравновесие" направиха проверка за бездомните кучета в района, които са притеснявали децата и техните родители. Тази седмица започваме с почистването на новосформираното гето в район “Лозенец".