По искане на кмета на София Йорданка Фандъкова и на председателя на СОС Георги Георгиев, както и на съветниците от групата на ГЕРБ-СДС се свиква извънредно заседание на СОС в четвъртък. Те канят лично министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и главния секретар на МВР Петър Тодоров, за да чуят какво предстои да свърши МВР по отношение на контрола и реда на пътя в столицата. Това заяви на пресконференция председателят на СОС Георги Георгиев.

"Всички софиянци искаме да чуем какво предстои да свърши МВР, за да се елиминира риска, за да се намалят трагичните инциденти по пътя и да се осигури безопасна среда за гражданите на София", каза още той.

Георги Георгиев припомни, че е поискал още на 7 юли 2022 година от Бойко Рашков, който по това време е бил министър на МВР, а след това и от служебния вътрешен министър, да се удвои живата сила и патрулните екипи на МВР по улиците на София. Той припомни, че Столична община е купила и дарила камери на МВР.

“Ние считаме за невъзможно гражданите на София да се чувстват в безопасност, когато 15 патрулни автомобила бдят за сигурността на пътя. Тези данни за 15 автомобила бяха оповестени публично, след като се случи инцидента на бул. "Черни връх". Искаме да се поставят и повече камери, каза още Георгиев.

"Няма смисъл от война между институциите. Искаме министър Демерджиев да удвои живата сила по пътищата на София. Надявам се да се реагира в спешен порядък. Мисля, че 2 млн. български граждани заслужават лично отношение от министъра на вътрешните работи. Миналото лято поисках от тогавашния министър Бойко Рашков да удвои патрулните екипи в София. Няма да се уморя на повтарям, че 15 патрулни екипа са недостатъчни да следят за реда по улиците на Столичната община, които са с дължина над 3900 км. 

Все едно от тук до Бургас и обратно да има по една патрулка и половина, която да следи за движението по магистралата. Държавата трябва да си влезе в правомощията, да използва наличния ресурс или ако няма достатъчно капацитет, да намери решение за това – повече жива сила да следи за сигурността по пътищата“, апелира Георгиев. 

Искането на председателя на СОС е по повод трагичния инцидент в столицата, в който млад мъж и млада жена бяха пометени от 18-годишен шофьор на бул. "Сливница". Там вчера бе проведено бдение в памет на загиналите пешеходци, а в рамките на днешния ден отново се очаква такова. Георгиев изказа съболезнования към близките на младежите, които загинаха при катастрофата на 7-и срещу 8-и май и посочи, че целта на изслушването е не да се дискутира какво е направено дотук, а какво ще направи МВР, за да се елиминира риска от инциденти в София и да се осигури безопасна среда за гражданите.

Председателят на СОС припомни
, че вече има внесени предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които бяха изготвени от екипа на председателя Георги Георгиев, съвместно с екипа на кмета Йорданка Фандъкова, университетски преподаватели и депутатите на ГЕРБ-СДС за това Пътна полиция да има достъп до всички общински камери, за да могат да следят и при установени нарушения да санкционират за превишена скорост, преминаване на червен светофар, шофиране в насрещното движение.

"Очаквам от всички политически сили в Народното събрание подкрепа на законопроекта, внесен, за да дадем достъп на КАТ до цялата инфраструктура, която имат общините“, допълни Георгиев. 

Той коментира, че Столична община е купила и дарила камери на МВР. Поставени са и табла, отчитащи скоростта на автомобилите. Председателят на СОС настоява за спешни мерки от страна на МВР, както и за това да се даде пълен достъп на СДВР до всички 600 камери на Столична община. 

"Тези 600 камери ще свършат повече работа от трите камери на МВР в София. Градът е раздиран от гонки, изпратили сме десетки писма до органите на реда, защото общината не може да ги контролира, това е работа на МВР. За 6 месеца сме изпратили стотици файлове и данни от 32-те табла, които са монтирани в целия град. Това се прави, за да се знае в кои часови пояси трябва да има повече потрули“, подчерта председателят на общинския съвет.