От днес вече работи първата у нас "Правна клиника“, която ще осигурява безплатна юридическа помощ на пострадали от домашно насилие от цялата страна. Новата социална услуга на Столична община е реализирана по идея на председателя на местния парламент Георги Георгиев и ще се осъществява съвместно с Фондация "Анимус“, която спечели общинския конкурс за предоставяне на помощта.

Правната клиника предоставя безплатно следните услуги:

1. Юридическо консултиране

2. Процесуално представителство по Закона за защита от домашно насилие

3. Психологическо консултиране

4. Информиране по социални въпроси

Всеки, който желае, може да се свърже с Правната клиника на 02 983 52 05, на 02 983 54 05 и на 00359 878 670 571, както и да подаде сигнал в Контактния център на Столична община.



Председателят на СОС Георги Георгиев коментира, че за съжаление в последните години домашното насилие придобива размерите на пандемия. Идеята на новата социална услуга е най-добрите адвокати и специалисти в тази материя да помогнат на нуждаещите се, защото е важно те да знаят, че не са сами.



" Това е съвременната социална политика и това е отговорното отношение към българските момичета и жени. Днес повечето мъжки постъпки са дело на жени. Домашното насилие е огромен проблем в нашето общество, жертвите продължават да се увеличават като при пандемия. А това е недопустимо, нечовешко и нецивилизовано. Опазването на живота и здравето на българските жени трябва да бъде национален приоритет. София като столица задава посоката и от древни времена до днес дава защита зад крепостните стени или както вече в модерните времена – чрез социални програми.“, каза още Георгиев.

Вече е факт и новият кризисен център на територията на София, в който едновременно 10 жени с техните деца могат да бъдат настанени. Напълно безплатно и при поемане на разноски от първа необходимост, те могат да останат във второто общинско защитено жилище до 6 месеца.