По предложение на председателя на общинския съвет Георги Георгиев, в края месец юли тази година Столичният общински съвет прие решение, с което одобри облекчени условия за заплащане на задължения към "Топлофикация София“ ЕАД от граждани в затруднено положение, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Целта беше да се предостави по-добра възможност на физическите лица, клиенти на "Топлофикация София“ ЕАД, да разсрочват задълженията си със срок от 12 до 36 месеца в определени случаи, когато дългът е в по-голям размер, а длъжникът е с влошено материално и/или здравословно положение, което прави плащането непосилно за него. Причината за промените е влошената икономическа обстановка, растящата инфлация и необходимостта да се избягва образуването на изпълнителни дела от съдебни изпълнители срещу клиенти на дружеството, без това да ощетява компанията. Равносметката след четири месеца от прилагане на решението, на база предоставена от дружеството информация е, че пакетът с мерки успешно се прилага и гражданите се възползват от него – налице е значително увеличение на споразуменията с гражданите от уязвимите групи, намалели са споразуменията с длъжници – фирми, за да се подпомагат основно гражданите.  Постигнат е и висок процент на изпълняемост на разсрочени със споразуменията задължения. За периода август, 2021 г. – ноември, 2021 г. са сключени 368 споразумения с битови клиенти на "Топлофикация София“ ЕАД за текущи задължения в общ размер на 604 992.15 лв., докато за периода август, 2022 г. – ноември, 2022 г. са сключени 445 споразумения с битови клиенти на "Топлофикация София“ ЕАД за суми в общ размер на 899 784.05 лв. Това представлява увеличение на сключените споразумения с приблизително 20% и увеличение на сумите, за които са сключени споразуменията, с приблизително 50%. Над 20 пъти са намалели и случаите на разваляне на споразуменията заради неплащане, което показва, че новите условия са по-изгодни за гражданите и съобразени с техните реални възможности.

"През лятото към мен се обърна възрастна дама с големи задължения към Топлофикация, на която не можеше да се разсрочат дължимите суми по действащите правила, а тя не можеше да ги плати. С екипа на дружеството и колеги съветници изготвихме промени в правилата именно за да позволим на най-уязвимите граждани да могат да получат подкрепа и да не бъдат обект на изпълнителни дела, запори и т.н.

Само четири месеца по-късно данните показват, че всъщност сме успели да подпомогнем най-нуждаещите граждани, които са принудени да се справят в тези трудни времена с растящи цени на всичко и неконтролираната инфлация, като сме определили ясно кои са те, разработили сме точни критерии и изпълними погасителни планове. Събираемостта е увеличена драстично, което показва, че подпомагането на гражданите е допринесло и за финансовото състояние на Топлофикация София и не е ощетило дружеството. Накратко – вместо големи задължения, които не могат да бъдат събрани, са постигнати споразумения за разсрочването им на поносими за гражданите вноски и достатъчно дълъг период на изплащане, като така се избягват запори и действия от съдебните изпълнители срещу тях. Това е пример за грижата на добрия стопанин, която полагаме ние от общинския съвет заедно с ръководството на дружеството и фактите го доказват“, сподели председателят на СОС Георги Георгиев.