Изключванията в БСП не са на идейна основа, а са личностни конфликти. Всички замесени трябва да спрат веднага, защото ще унищожат 130-годишна партия и труда на поколения социалисти. БСП не заслужава такова отношение и поведение. Така председателят на БСП-София Иван Таков коментира в ефира на БНТ  случилото се на конгреса на левицата, който завърши с 14 изключени от партията.

"Една малка група от хора, от една друга и трета страна, които имат някакви междуличностни конфликти, дори вече не знам и за какво са, които продължават прекалено дълго време и съсипват не само образа на партията, не само резултата, а самата партия. Като цяло тя е изправена пред огромни предизвикателства и рискове", заяви Таков.

По думите му споровете в партията на идейна основа, са заменени от междуличностни спорове и това трябва да спре.

"Трябва ясно да си дадем сметка, че по този начин не бива да се продължава. Различното мнение не бива да бъде санкционирано с изключване", добави още  Таков.

Той заяви, че преди конгреса е говорил с колеги делегати и от ръководството, и от т.нар. опозиция и е призовал за разум и смирение, защото предстоят избори - парламентарни и местни.

"Още на Националния съвет, който не успя да се състои поради липса на кворум, ми стана ясно, че моите призиви явно са останали нечути. Изведнъж излезе предложение от член на Националния съвет да бъдат изключени 20 члена на Националния съвет. Аз направих изказване и подадох ръка към делегатите да седнем и да поговорим, защото имаме обща политическа цел. Като отговор на моя призив един час по-късно наистина 14 делегати на конгреса бяха изключени", обясни Таков.

Той отбеляза, че 10 от тях членуват в София, 5 от тях са членове на градския съвет, 1 е секретар на Изпълнителното бюро на градския съвет, 1 е районен съветник. На 1 март има градска конференция и почти всички са делегати на тази конференция.

"Изпадаме в нелепата ситуация, освен че се оголваме, да изпаднем отново в някакви апаратни, административни и не дай си боже отново съдебни схватки, което наистина разрушава партията", каза още председателят на БСП-София.

По отношение на санкционираните по списъка "Магнитски" заяви, че съвсем пряко е засегната БСП.

"Прави впечатление, че санкционираните в по-голямата си част са свързани с ядрената енергетика. Познавам двама от санкционираните - Румен Овчаров и Николай Малинов. Това е решение на Министерството на финансите на САЩ. Румен Овчаров на конгреса даде своите обяснения, ще видим как ще се развият нещата оттук насетне", каза Таков.