На всеки трезвомислещ българин е ясно, че с продажбата на двата реактора се слага кръст на този проект, с което се обслужват чужди сили и се предава българският национален интерес, тези думи прозвучаха вчера в Белене на протест срещу продажбата на реакторите на АЕЦ "Белене“. В мероприятието, организирано от граждани на дунавския град чрез инициативен комитет, взеха участие представители на партийното ръководство и на парламентарната група на социалистите.

Пловдивският народен представител и председател на Градски съвет на БСП в града под тепетата Иван Петков заяви пред присъстващите, че БСП е инициатор на референдума за строителство на комплекса АЕЦ “Белене". Референдум, в който ясно българите решиха да има втора атомна централа. Той сподели как за няколко часа е била инициирана комисията, как се е лъгало, както в комисия, така и след това в пленарна зала, че България ще продава част от двата реактора, тъй като те не са пристигнали цялостно изградени. Но това не отговаря на истината, тъй като двата реактора са на склад в Белене.

Бяхме център на енергетиката на Балканите, а сега ще се превърнем в страна, която ще изкупува ток от държави, на които сме продавали електроенергия. С унищожаването на този важен за страната ни стратегически проект от управляващите, които защитават интересите на чужди държави, но не и на България, ние унищожаваме бъдещето на региона и прогреса на България, завърши Петков.

"Тук съм, за да протестирам срещу лицемерието на тези управници, които до вчера обявяваха развитието на българската ядрена енергетика за стратегически приоритет, а днес говорят с езика на Бойко Борисов и наричат проекта АЕЦ “Белене" “гьол", каза заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров.

Това решение ще доведе до задълбочаване на икономическата криза в община Белене и региона, категоричен бе Калоян Прокопиев, ръководител на общинските съветници на БСП и член на ИК за продължаване строителството на АЕЦ "Белене".