В работата на всички Окръжни и Районни прокуратури, влизащи в обхвата на Апелативен регион – Варна, през последните месеци беше поставен акцент върху дейността им по дела за разпространение на наркотични вещества, държане и употреба на такива, както и управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и/или забранени субстанции. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. Тревожната тенденция за значителен ръст в регистрираните престъпления, свързани с наркотици, беше отчетена и бяха предприети незабавни действия по анализ на ситуацията, набелязване на конкретни мерки за противодействие и изпълнение на тези мерки съвместно с органите на МВР по места с цел постигане на общата за всички цел – гарантиране сигурността и спокойствието на гражданите.

В началото на месец ноември се проведе регионално съвещание по инициатива на административния ръководител на Апелативна прокуратура – Варна, като след това Окръжните прокуратури във Варна, Добрич, Силистра, Разград, Търговище и Шумен бяха домакини на работни срещи в съответните областни градове. Бяха набелязани шест групи престъпления, за които се създадоха съвместни екипи между органите на прокуратурата и МВР. Задачите им са анализ, оценка и постоянен мониторинг на наличните данни за престъпления по линия на организираните престъпни групи, разпространението на наркотични вещества, мигрантския натиск, телефонните измами, битовата престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

Във връзка с разпореждане на Главния прокурор на Република България Иван Гешев за активизиране на работата по досъдебни производства за разпространение на наркотични вещества в района на Апелативна прокуратура – Варна има 58 лица привлечени към наказателна отговорност във връзка с разследвания, работата по които е била засилена след установени нови факти и обстоятелства. 7 от тях са задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред съда за определяне на мярка за неотклонение след внасяне на искане за налагане на най-тежката такава – "задържане под стража“. По активизираните дела са извършени и 12 претърсвания и изземвания.

Общият брой на новообразуваните в хода на специализираната операция досъдебни производства е 42. Извършени са 28 броя претърсвания и изземвания. Задържаните по ЗМВР лица са 58, като 7 от тях са привлечени в качеството им на обвиняеми.

Целта на общите действия на прокуратура и полиция е противодействие на престъпленията, свързани с разпространението, държането и употреба на наркотични вещества, които сериозно застрашават българските граждани. Създадена е организация за бързо и приоритетно разследване на случаите, по които се извършват проверки с цел разкриване на престъпленията, своевременно ангажиране на наказателната отговорност и налагане на справедливи наказания в най-кратки срокове.