Предпразнична кампания за кръводаряване започна в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Тя стартира днес и ще продължи до 23 декември /петък/. Всеки, който иска да се включи, може да го направи във времето от 8:00 до 13:00 часа. Целта на екипа на Отделението по трансфузионна хематология е да осигури необходимите запаси от кръв за предстоящите почивни дни. Медиците уверяват и, че ще положат всички усилия, за да улеснят максимално кръводарителите.

"В MOБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ се очаква ограничена наличност на кръвните групи А и О, но има необходимост от всички други групи, предвид предстоящите празници. Кръводаряването е личен избор на всеки. Целият екип на ОТХ ще бъде насреща, за да информира желаещите за ползите от кръводаряването и обстоятелствата, при които човек може да го направи“, допълват от търновската болница.

Кръводарител може да стане всеки здрав човек на възраст между 18 и 65 години, който не приема никакви медикаменти и е с тегло над 50 кг.

"Кръводаряването е важно. На всеки 2 секунди пациенти се нуждаят от кръвопреливане. Само 450 мл дарена кръв могат да спасят три човешки живота! Кръвопреливането е полезно, а кръводаряването не носи риск за здравето и живота на дарителя“, казват още от екипа на Отделението.

Луиза ТРАНЧЕВА