Дейностите по консервация и социализация на археологическия обект Небет тепе се проточиха доста. По договор с изпълнителя работата по проекта "По крепостните стени на Филипопол“ трябваше да приключи до края на месец февруари. Първоначално от общината бяха окуражени, че работите ще свършат дори пресрочно, до края на месец ноември 2023 година, след това се очакваше да бъдат завършени до края на годината и това да бъде коледния подарък за пловдивчани. Сега обаче се оказва, че проектът ще бъде завършен до края на месец април 2024 година най-рано, съобщи за "Фокус" ръководителят на проекта Таня Петкова.

"Ще го мъчим за април, не можахме по-рано. Като заваля снега, при тези температури не може да се работи, а и изникнаха непредвидени работи там", каза Петкова. Тя увери, че Източната порта, която също е част от проекта "По крепостните стени на Филипопол“, ще бъде готова до края на февруари, но за Небет тепе не е възможно. Всъщност, отново има несигурност в крайния срок за този обект, тъй като отново може да паднат температурите при евентуално застудяване.

Наш репортер видя как вървят дейностите там и остана леко разочарован от гледката, тъй като се вижда груба намеса в археологията.

Таня Петкова обаче увери, че си има проект, който е съгласуван с НИНКН и Министерството на културата и се работи по него.

"На три месеца идват комисии, приемат работата, пишат предписания, а ние ги изпълняваме", каза Петкова.

В момента обектът е отворен и замърсен. Отново има изхвърлени бутилки и други боклуци.

"Не можем да ги спрем, но фирмата изпълнител ще си го изчисти", добави Таня Петкова.

Тя съобщи още, че там има и охранител, който е сигнализирал, че на 31-ви, на Нова година, някакви младежи са се държали предизвикателно и дори са му налетели на бой, но той няма как да се справи сам с това.