С 36 гласа "за“ и нито един "против“ Общински съвет-Сливен подкрепи на днешната си редовна сесия предложението на кмета Стефан Радев за създаване на търговско дружество "Индустриален парк-Сливен“.

"Радвам се, че беше прието предложението за създаване на управляващо дружество. Съжалявам, че то не получи подкрепа още на предходната сесия, което не беше добър сигнал към инвестиционната общност. Ще продължа да се боря за това в Сливен да има високоплатени места и перспектива за развитие. Мисля, че този проект, по който работим от години е много важен за стратегическото развитие на нашия регион“, заяви пред журналисти кметът Стефан Радев. Създаването на тази структура е необходимо за вписването й в регистъра на индустриалните паркове в България. Очаква се в края на лятото да бъдат отворени мерките, по които Общината да кандидатства за привличане на инвестиции в Индустриалната зона. За управител на дружеството до провеждането на конкурс, беше избран експертът Соломон Москона. Той е с дългогодишен опит в банковата сфера и инвестициите.

Всичките 79 точки в днешния дневен ред на сесията получиха подкрепа. С пълно единодушие местният парламент одобри изменението на предложението за поставяне на паметна плоча на лекоатлета Михаил Желев във фоайето на покритата лекоатлетическа писта. Средствата за нейното изграждане, поставяне и поддръжка ще бъдат предоставени от Община Сливен.

Местният парламент гласува актуализацията на бюджета, свързана предимно с разходи по отделните функции и структури на Общината.

Беше приета и нова общинска наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните визии. С нея се поставят условия за уеднаквяване на цветовата гама на жилищните сгради в отделните райони в града. Кметът Радев посочи, че конкретният повод да бъде предложено сега приемането на новата наредба е програмата за саниране. Етажните собствености от общините с такава приета наредба ще получават допълнителни точки при рамкирането на подадените от тях проекти за саниране. Градоначалникът поясни, че действието на новата наредба няма да се отнася към вече започнатите архитектурни проекти.

В рамките на сесията бе гласувана бюджетната прогноза за периода 2024-2026 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности на Общината. Отчетите за изминалата година на общинските програми за опазване на околната среда, на отпадъците и на читалищата също бяха гласувани.

Пълна подкрепа получи и точката за предоставяне на дарение от четири хил. лв. от Общината за новостроящия се храм "Света Петка“ в Сливен.

Обичайните разпоредителни сделки с общинска собственост, отпускане на финансови средства и помощи на граждани също бяха част от дневния ред на заседанието. Днес то започна с едноминутно мълчание в памет на изявения художник и Почетен гражданин на Сливен – Иван Савов.