"Държавата в лицето на институциите на местно ниво е предложила възможности и варианти за решения на възникналата ситуация", заяви за "Фокус" зам.-областният управител на Добрич Атанас Дучев по повод голямото струпване на ТИР-ове с украинско зърно в индустриалната част на града в района на завод за производство на олио. Тежкотоварните камиони са "строени" в редица и заемат едно от пътните платна на булеварда и това е от повече от седмица. 

От Областна администрация в Добрич заявяват, че проблемът е добре известен на институциите. Областният управител Здравко Здравков е провел няколко срещи, на които тема на разговор е била възникналата ситуация и намиране на решение. "Продължава комуникацията между всички отговорни от институционална гледна точка, като се полага максимално старание за подобряване на ситуацията. Договорът за доставка на зърно е на фирмата, която има база в Индустриалната част на града. Институциите няма как да знаят за какви  количества и във времето как са договаряни доставки на суровина. 

Ангажиментът на всички институции е да следят за изпълнението на нормативната уредба в страната ни и тъй като се касае за суровина за хранително-вкусовата промишленост, се извършва контрол, за да се гарантира живота и здравето на хората. В този смисъл не приемам обвиненията на водачите на тежкотоварните камиони към институциите.

В подкрепа на думите ми ще посоча, че на търговското дружество, което трябва да приеме суровината, са му предлагани възможности за ползване на буферни паркинги, дори му е предложен терен, собственост на частно лице, в близост до дружеството, който при договорка може да закупи. Служителите на ОД на МВР осъществяват засилен денонощен контрол в района", посочват от Областна управа - Добрич.

На въпрос на медията: Допустимо ли е да има такава опашка от ТИР-ове вътре в града и осигурени ли са елементарни условия за шофьорите, като химически тоалетни и съдове за отпадъци, за да не се превърне района в микросметище?, зам.-областният управител Атанас Дучев отговори:

"Доскоро такова струпване нямаше, защото част от камионите бяха насочвани от фирмата-купувач във Варненска област. Не ни е известно дали вече това е невъзможно или просто едновременно в страната са влезли повече ТИР-ове, превозващи по-голямо количество суровина. Що се отнася до осигуряване на химически тоалетни и кофи за смет – това е ангажимент на дружеството. Има фирми, които предоставят под наем такива услуги". 

Забавянето на разтоварването се дължи на бавния темп, с който се извършват проверки за качеството на зърното. От Областна администрация изразиха надежда, че резултатите от взетите вече проби скоро ще излязат, което ще даде възможност на купувача да приеме стоката си. 

"Надявам се предприятието да има мощности, които да позволяват по-бързо разтоварване и капацитет за поемане на стоката. Но държавата не може да си позволи да допусне вноса на стоки, които крият риск за здравето на хората. Считам, че това е временно неудобство, предизвикано от стечение на няколко обстоятелства едновременно и съм уверен, че в продължаващия диалог, заедно – институции и бизнес, ще намерим решение", посочи за "Фокус" Атанас Дучев.

Същевременно в местни медии излезе информация, че е възможно украинските шофьори на ТИР-овете, изчакващи за разтоварване в Индустриалната зона в Добрич, да предприемат протестни действия заради безкрайните дни, в които те живеят в камионите си и чакат резултатите от взетите проби на продукцията, която транспортират от Украйна в нашата страна.

 

Жулиета НИКОЛОВА