Общинските съветници да получават ежемесечно възнаграждение в размер на 25% от възнаграждението на председателя на Общинския съвет, предлага общинският съветник от ДБГ Мария Табаков, установи справка на "Фокус". 

В края на октомври  общинските съветници определиха основно месечно трудово възнаграждение на кмета на Бургас да бъде в размер на 50% от максимално определения размер от това на министър в България, считано от  1 януари 2023 г. Необходимите средства се планират в бюджета на Община Бургас като част от разходите за персонал на общинска администрация. С това решение се увеличиха и възнагражденията на омбудсмана на Община Бургас, на председателя на Общински съвет, както и тези на общинските съветници.

"Решението на Общински съвет, в частта повишаване заплатите на общинските съветници, предизвика огромно недоволство сред жителите на Бургас, видно от подписалите в организирана от представители на ДБГ подписка. С гласуваната индексация на възнаграждението на кмета, общинските съветници ще получават 2270 лева за своя труд, което се явява повишение с над 100 %, тъй като по сега действащия правилник заплатите им са обвързани с тази на кмета и председателя на Общински съвет и представляват 54 % от възнаграждението на последния", посочва в докладна записка Табакова.

В същото време обаче кметовете на малките населени места и администрацията няма да получат никакво завишение, а голям брой докладни записки произтичат именно от тях.

Увеличението, с това решение, на месец, ще струва повече от 148 000 лв. За един мандат това ще коства 7 134 000 лв. от бюджета на Общината.

Предложението на Табакова е намаляване на заплатите на общинските съветници, които да получават 25 % от заплатата на председателя на Общинския съвет, което означава замразяване на заплатите им на 1050 лв., каквото възнаграждение получаваха и до сега.

"Смятаме, че ще е добре знак към обществото спестените пари, на година - близо 1.8 милиона, да бъдат инвестирани в изплащане на кредита по бъдещата детска болница", пише още тя.

В края на миналата година "Движение България на гражданите" започна подписка за намаляване заплатите на общинските съветници. Резултатите от нея показват, че решението на Общински съвет трябва да бъде преразгледано с цел , по-бързо погасяване на кредита по изграждането на детската болница, както и съобразяване с волята на бургаските граждани.