Столичният общински съвет (СОС) предлага да се въведе ограничение за електрическите тротинетки в парковете, пешеходни пространства и площади. Това обяви днес председателят на СОС Георги Георгиев, видя репортер на "Фокус".

Ето какво написа той във Facebook след заседанието:

Предлагаме нови правила за електрическите тротинетки в София.

Електрическите тротинетки са екологичен и удобен за гражданите транспорт, но без ясни правила водят до инциденти и застрашават безопасността на пешеходците.

Затова предлагаме следните правила:

Забрана на движение на тротинетки в паркове, градини, площади, тротоари и по пешеходни зони. Там движението е позволено само чрез бутане, т.е. не могат да се карат.

Задължение за операторите или собствениците, които предоставят под наем тротинетки, да ограничават софтуерно скоростта им до 5 km/h в зоните, в които е забранено движението, а във всички останали зони скоростта на електрическите превозни средства да се органичава до 25 km/h

Забраняваме паркирането по широки градски пространства като:

- паркове

- градини

- детски и спортни площадки

- зелени площи

- пешеходни пространства

- спирки на градския транспорт

- входове към метростанции

- входове на сгради

- рамки на хора с увреждания

Изключение правят определените за това места от Столична община в рамките на паркове, градини и пешеходни пространства. Тези места се определят в едномесечен срок от приемането на Наредбата.

Към настоящия момент имаме около 200 определени места за паркиране на двуколесни ППС в рамките на уличната мрежа.

Задължение на операторите или собствениците, които предоставят под наем тротинетки да указват в мобилните приложения допустимите места за движение и паркиране, както и че е забранено управлението след употреба на алкохол или наркотични вещества или техните аналози.

Задължение на операторите или собствениците, които предоставят под наем тротинетки, да премахват неправилно паркирани електрически тротинетки не по-късно от 4 часа в работни
дни и 6 часа в почивни дни след извършване на нарушението в периода между 08.00 ч. и 18.00 ч.


Въвеждане на следните глоби:

50 лв. глоба за физическо лице за:

- неправилно паркирана електрическа тротинетка;

- движение по пешеходни и други открити градски пространства без бутане;

- управляване на електрическата тротинетка с над 25 km/h

от 500 до 1 000 лв. имуществена санкция за юридическо лице, което:

- не ограничи скоростта на движение на тротинетка до 25 km/h

- не ограничи скоростта на движение на тротинетка до 5 km/h в паркове, градини и тротоари;

от 500 до 1 000 лв. имуществена санкция за юридическо лице, което не указва в приложението допустимите места за паркиране;

300 лв. имуществена санкция за юридическо лице, което не премахне неправилно паркирана тротинетка не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа в почивни дни след констатиране на нарушението. При повторно нарушение глобата е от 500 лв.