Общинският съвет в Бургас ще гласува предложение за това да бъдат наградени  двама мъже, помогнали на ранените при тежката катастрофа край Свиленград, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

Припомняме, че инцидентът стана на 11 декември м.г., близо до село Младиново. Автобус, превозващ бургаски туристи, излиза от пътя, събаря мантинелата, обръща се странично и спира в дървета, преди да пропадне в дълбоко дере. При катастрофата загива 68-годишна жена, а 19 души, сред които и 2 деца, са ранени. 

"Тогава първа помощ на пострадалите оказват К. Буцев и Г. Соваджиев - и двамата от Ямбол, които са спрени на пътя от човек с фенерче и така разбират за изпадналите в беда жертви. С риск самите те да пострадат, започват да помагат на опитващите се да излязат от автобуса, да вадят някои от там, а на други да показват как да се измъкнат безопасно по стръмнината", припомнят двамата общински съветници, входирали докладната записка, Георги Дракалиев и Николай Стоянов. 

Благодарение на оказаната навреме помощ от К. Буцев и Г. Соваджиев и намесата на полицията, всички пътници са извадени, някои транспортирани към различни болнични заведения, други - насочени за преглед на място. Осигурен им е и подслон. 

"Постъпката им безспорно заслужава адмирации и благодарност, поради което считаме, че Общинският съвет може в знак на признателност да ги удостои с Почетна значка на община Бургас", добавят общинските съветници. 

Местният парламент ще гласува предложението по време на следващото си заседание - на 31 януари т.г.