Общинският съвет на град Балчик предстои да разгледа предложения за промени в Наредбата за реда и условията за платено паркиране на пътните моторни превозни средства на територията на морската община. Преди това е в ход публично обсъждане, предаде репортер на "Фокус". Гражданите могат да депозират писмено своите становища в общината, също и да участват присъствено в обществените дискусии днес от 10:30 ч. в заседателната зала на общинската администрация.

Предлага се час престой в местата за платено паркиране в Белия град да струва 2 лв. Това се отнася за леки и лекотоварни автомобили и автобуси до 12 пътнически места. Вариант е дневен, 24-часов абонамент с цена 20 лв. Всички посочени цени са с включено ДДС. Има 3 опции за служебен абонамент в платени зони на паркиране - месечен, шестмесечен и годишен абонамент. Съответно цените са 150, 750 и 1000 лв. За платено локално паркиране в дадените зони е предвиден само годишен абонамент с цена 30 лв.

Санкциите за нарушения на Наредбата, ако бъде приета, са 20 лв. за прилагане и отстраняване на принудително задържане тип "скоба", 40 лв. за принудително преместване на неправилно паркирал автомобил и 20 лв. ако преместването е започнало, но собственикът се яви на мястото на паркиране и пожелае да го освободи. Предлага се също електромобилите да бъдат освободени от такси като подход за насърчаване на еко транспорт в града. 

Девет зони за платено паркиране са предложени в Балчик - ул. "Любен Каравелов" от кръстовище с ул. "Иван Вазов" до кръстовище с ул. "д-р Златко Петков"; - ул. "Иван Вазов" - от кръстовище с ул. "д-р Златко Петков" до кръстовище с ул."Любен Каравелов"; - ул. "Пейо Яворов" -кръстовище с ул."Константин Кисимов" и до кръстовище с ул. "Приморска"; - ул. "Приморска" - от кръстовище с пл. "Капитан Георги Радков" до кръстовище с ул. "Пейо Яворов"; - Паркинги на площад "Капитан Георги Радков" и площад "Рибарски" ; - ул. "Генерал Заимов“; - ул. "Константин Кисимов“; -алея "Ехо“; - паркинг "МБАЛ“. 

Схемата на плащане ще важи за времето от 1 май до 30 септември за всички дни от седмицата от 8:00 до 20:00 ч. и през останалата част от годината за същия часови диапазон само в събота, неделя и празничните дни. Всички подробности по темата са публикувани на сайта на общината - news pic 2
©
тук
.

Жители и чести гости на Белия град, като добричани и добруджанци от близки населени места знаят, че в последните години проблемът с паркирането в Балчик се изостря, трудно се намират места за паркиране, автомобили се оставят неправилно по тротоари и други нерегламентирани за това места. През миналото лято бе регистрирано и пътно произшествие с фатален край, възникнало поради натоварения трафик, какъвто е особено по крайбрежната улица, която е свързана с пътя за Тузлата и Икантълъка, "движи се" успоредно на Дамбата, продължава в посока "Двореца", вилна зона Кулака и се включва в панорамния път за Албена.

В случай, че гражданите не могат да участват днес в публичното обсъждане, могат да депозират писмено мнения и предложения до 19 февруари 2023 г. в деловодството на Общинска администрация на адрес: гр. Балчик, пл."21-ви септември" №6, в рамките на работното време от 8:00 ч. до 16:30 ч., или чрез: Факс: 0579/74117, или по електронната поща:  mayor@balchik.bg. Като лице за контакти общината посочва Димитрин Димитров - зам.-кмет "УТТЕМСЕ". 

Жулиета НИКОЛОВА