Предлагат бащата на беналгина за орден "Стара планина“. Това съобщи за "Фокус“ инж. Костадин Костадинов, председател на Общинския съвет в Дупница. По думите му в деловодството на местния парламент е постъпило писмо с предложение за приемане на решение в подкрепа удостояването на проф. Рахамин Даниел Шекерджийски с орден "Стара планина“ I-ва степен за особено големи заслуги към България и във връзка с 80-тата годишнина от спасението на българските евреи.

Предстои Общинският съвет да разгледа предложението и да излезе с декларация в подкрепа на предложението.

Проф. Рахамин  Шекерджийски е изтъкнат учен в областта на фармацията с над 66 години трудов стаж в полза на България. Има над 80 научни публикации у нас и в чужбина. Роден е в Дупница през 1934 година. Почетен гражданин на гр. Дупница. Професорът е дарител на училища, детски градини в Дупница, както и на футболния клуб в града.

Неговият принос за фармацията включва близо 80 разработки на лекарствени продукти, като 30 от тях са успешно внедрени и добре познати в практиката. 

Наричан е често пъти "бащата на Беналгина“,  който той създава. По негова идея Дупница е обявен като "град на фармацията“ през 2006 година. Участва в представяне на книги, разкриващи уникалната толерантност между българи и евреи сред обществеността на Дупница.

"Тъй като през тази година се навършват 80 години от спасението на нашите сънародници от еврейски произход и един от тези спасени човешки животи е този на проф. Рахамин  Шекерджийски, който е едно от най-големите имена в българската фармацевтична наука, изразяваме нашата подкрепа за удостояването му с орден "Стара планина“ I-ва степен“, пише в декларацията.

Венцеслав ИЛЧЕВ