Предимно планински села от община Кюстендил остават без ток, това съобщи на пресконференция кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, предаде репортер на "Фокус“. Без електрозахранване са части от село Бобешино, половината от Долно село, една махала в село Гюешево, половината от село Церовица, 46 жители на село Слокощица. Без ток са селата Коприва, Ново село, Лелинци, Савойски, Сажденик, Цървена ябълка, Цървен дол, Лелинци и Кутугерци. Електрозахранване няма и в село Гурбановци, където постоянно живее само един човек. С него се поддържа връзка. Аварийните екипи продължават работа.

"Оказваме нужното съдействие където е необходимо с техника. Няма хора да бедстват. Хора без храна, вода и стоки от първа необходимост. Благодаря на Горското, които се обадиха и предложиха да съдействат с високопроходима техника“, каза инж. Огнян Атанасов. По думите на кмета на Кюстендил предстои да се изгради мрежа с доброволците и хората, които се ангажират постоянно с подобни инициативи и дейности.

Инж. Атанасов посочи, че републиканската пътна мрежа на територията на Кюстендил се почиства от фирма, сключила договор с Областно пътно управление. Общинският център се почиства от Общинско предприятие "Чистота“. На 5 декември предстои да се сключи договор с фирма, която да поддържа четвъртокласната пътна мрежа. Община Кюстендил подсигурява средства на кметовете на селата, чрез които те да наемат техника за почистване на вътрешните улици в малките населени места.

Общинско предприятие "Чистота“ има налични 19 машини. Сред тях са 8 снегорина, 5 песъкоразпръсквача, 4 комбинирани машини – снегорин и песъкоразпръсквач, 4 багера, 1 колесен трактор. В склада има 50 т морска сол, 162 тона пясък, 23 шофьори, 8 души за ръчно опесъчаване. "Имаме готовност да посрещнем зимата. Дискутирахме да се закупят няколко АТВ, на които да се монтират гребла, а с тях да се почистват тротоарите които не са ангажимент за поддържане от страна на собствениците на сградите“, коментира инж. Атанасов.