Обвиниха румънския шофьор, виновен за тежката катастрофа край Куцина от средата на лятото. Това съобщават за Агенция ''Фокус'' от Апелативна прокуратура – Велико Търново. От там уточняват, че за два месеца Окръжна прокуратура – Велико Търново е приключила разследването по досъдебното производство и е внесла в съда обвинителен акт срещу шофьора на автобус, нарушил правилата за движение по пътищата и допуснал тежко пътнотранспортно произшествие, при което по непредпазливост е причинил смърт на четирима и телесни повреди на петима пътници.

Обвинението срещу турския гражданин Дж. Дж. е за това, че на 6 август, около 01:30 часа, на първокласен път I-5 (Русе – Маказа), в района на землището на село Куцина, община Полски Тръмбеш, при управляване на автобус "Мерцедес“, с румънска регистрация, нарушил правилата за движение по пътищата, като не контролирал непрекъснато пътното превозно средство и като се движил със скорост над 130 км/ч, (при ограничение до 80 км/ч). В резултат на това допуснал пътнотранспротно произшествие (последователно се ударил в спрян автомобил и в крайпътно дърво), при което по  непредпазливост причинил смърт и телесни повреди на повече от едно лица, пътували в автобуса - смърт на четири лица и средна телесна повреда на пет лица.

По искане на прокуратурата, уважено от съда, обвиняемият е с взета мярка за неотклонение "Задържане под стража“.

За краткия срок на разследването, под ръководството на наблюдаващ прокурор при Окръжна прокуратура – Велико Търново, са извършени множество процесуално-следствени действия от следователите при Национална следствена служба, с участието на следователи от Окръжна следствена служба във Велико Търново и служители на Областна дирекция на МВР - Велико Търново. Проведени са  разпити, събрани са  документи, назначени са и изготвени експертизи във връзка със събраните доказателства, с цел изясняване на всички възможни причини и механизма на причиняване на пътното произшествие.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК, обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.