Пречиствателната станция за отпадъчни води – Пловдив вече има Акт 16. Това съобщи днес заместник-кметът Пламен Райчев. 12 членна Държавна приемателна комисия с председател инж. Донка Соскова – старши инспектор в РДНСК-Пловдив подписа единодушно протокола за въвеждане в експлоатация, като не отправи никакви забележки по обекта.

Пречиствателната станция е най-скъпата част от "Интегриран проект за водите на град Пловдив – Етап 1“, като цената за модернизацията и доизграждането й е 70 милиона лева с ДДС. Дейностите бяха изпълнени от "Главболгарстрой Пловдив“.

"Изказвам задоволството си от качествената работа, която изпълнителите свършиха, затова и днес нямаше никакви забележки от страна на Приемателната комисия. Строителите спазиха сроковете и това е един от обектите, с които можем да се гордеем в този мандат.

Пречиствателната станция не само ще даде възможност за пречистване на много по-голям обем отпадни води, а ще има и сериозен екологичен ефект за Пловдив и околността. Тук се заустват отпадните води от Северния колектор, изграден преди години, сега ще влязат и канализационните води от изграждащия се колектор "Брезовско шосе-булевард Дунав“. Капацитетът на съоръжението е достатъчен да пречисти водите на града, както и на няколко села, през чиито землища преминава северния колектор“, заяви след подписването на приемателния протокол заместник-кметът Райчев.

Той поясни, че това е най-модерното подобно съоръжение в цялата страна, като до голяма степен ще бъде обезпечено със собствена енергия. Метантанкерите в станцията ще произвеждат електричество, с което да се осигури половината от необходимата за работата на съоръжението енергия.