С изнесен урок по биология, възпитаници на ПМГ "Проф. Емануил Иванов" в Кюстендил и "Кюстендилска вода" отбелязаха Световния ден на водата – 22 март, предаде репортер на "Фокус“. Инициативата е на управителя на водния оператор инж. Марио Нешев. Десетокласниците, заедно с преподавателката по биология Росица Везенкова, се запознаха с дейността на пречиствателната станция за питейни води в село Жиленци и пречиствателната станция за отпадъчни води в Кюстендил.

Инженерът химик Силвия Кирилова – ръководител на лабораторията към станцията в Жиленци и началникът на пречиствателната станция в Кюстендил Васил Милушев запознаха учениците с процесите на пречистване на питейните и отпадъчните води.

Пречиствателната станция за питейни води в село Жиленци е изградена през 80-е години на XX век. Основните водохващания, от които се пречиства вода, са реките Лева, Орлова, Радушка, Воденичница, Мала и Глововска. Максималният капацитет на пречистване е 240 л./сек. Зоните, от които се извършват проби на питейната вода са общо 71, а района на пробовземане – до Рилски манастир.

Пречиствателна станция за отпадъчни води-Кюстендил е изградена през 1976 г., а през 2010 г. е извършен основен ремонт по европейски проект. В нея се извършва механично и биологично пречистване на отпадните води от град Кюстендил, при максимален капацитет 150 л./сек.

И двете съоръжения функционират под непрекъснат 24-часов контрол.

Световният ден на водата- 22 март, се отбелязва от 1993 г. насам, под егидата на ООН. Целта е да се привлече вниманието върху водата, като ценен ресурс, с фокус върху нейното качество и опазването й, както и важността на достъпа до питейна вода. Тази година инициативата на ООН преминава под мотото "Ускоряване на промяната", с акцент върху реконструкцията на водоснабдителни и канализационни системи, включително пречиствателни станции.

Венцеслав ИЛЧЕВ